Hlavní obsah

Národní divadlo chystá Švandu dudáka, Lolitu i Idiota

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě desítky nových inscenací chystají soubory pražského Národního divadla (ND) na sezonu 2019/20. Činohra uvede sedm premiér, opera šest a balet čtyři.

Foto: Patrik Borecký

K nejúspěšnějším operním titulům ND patří opera Sternenhoch skladatele Ivana Achera.

Článek

První baletní premiérou bude choreografie Jiřího Kyliána Gods and Dogs. V září ji soubor předvede v jihokorejském Soulu v rámci kooperace s Korejským národním baletem. Ten pak v listopadu zatančí v Praze jinou Kyliánovu choreografii, Forgotten Land.

Jako druhý titul baletní soubor uvede adaptaci divadelní hry Georga Büchnera Leonce a Lena v choreografii šéfa curyšského baletu Christiana Spucka. Třetí premiérou bude baletní klasika Spící krasavice P. I. Čajkovského legendární choreografky Marcie Haydé, s níž se soubor vrátí na prkna obnovené Státní opery. Sezonu ukončí společný projekt souborů Laterny magiky a baletu ND Bon Appétit! v choreografii Jana Kodeta a režii dua SKUTR.

Činoherní soubor povede i nadále režisér Daniel Špinar, jemuž ředitel ND Jan Burian prodloužil smlouvu o tři roky. Sezonu v září tradičně zahájí festival Pražské křižovatky.

Oběd u Wittgensteina i Idiot

Ve Stavovském divadle bude v listopadu první činoherní premiérou hra Thomase Bernharda Oběd u Wittgensteina ve Špinarově režii, známá u nás z předešlého uvedení v Divadle Na zábradlí jako Ritter, Dene, Voss. Zabývá se analýzou vztahů sourozenecké trojice.

Špinar bude režírovat i Dostojevského Idiota. Klasickou linii posílí Sofoklův Král Oidipus v režii Jana Friče. Režisér Jan Mikulášek nastuduje se souborem hru francouzského autora Vincenta Macaigna Stát jsem já, jejímž dějištěm je království s postavami nápadně připomínajícími dnešní politiky. Z dalších titulů uveďme i hru Kosmos polského prozaika Witolda Gombrowicze, v níž se v ND poprvé představí umělecký šéf brněnského HaDivadla Ivan Buraj. Nová scéna bude i nadále věnována přednostně soudobé dramatice.

Nová sezona, nové vedení 

Operní soubory vstoupí do nové sezony s novým vedením. Uměleckým ředitelem a se stane Per Boy Hansen a německý dirigent Karl-Heinz Steffens bude od srpna hudebním ředitelem Státní opery, kterou otevře 5. ledna 2020 operním galakoncertem. První novou produkcí ve Státní opeře budou Wagnerovi Mistři pěvci norimberští.

„Jsem přesvědčen, že dalším z vrcholů sezony ve Státní opeře se stane inscenace opery Karola Szymanowského Král Roger v koprodukci s varšavským Teatrem Wielkim, Královskou operou ve Stockholmu a dalšími partnery, v režii renomovaného polského režiséra Trelińského,“ říká Per Boye Hansen.

Třetí premiérou souboru Státní opery bude ve Stavovském divadle česká premiéra Ščedrinova odvážného operního díla Lolita podle slavného Nabokovova románu.

Opera ND uvede čtyři premiéry. Operu Švanda dudák méně známého českého skladatele Jaromíra Weinbergera doplní dvojice naopak velmi populárních titulů, a sice Čajkovského Piková dáma a Pucciniho Turandot. Poslední premiérou operního souboru ND bude spolupráce na pohádkovém baletu se zpěvy Špalíček Bohuslava Martinů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám