Hlavní obsah

Zemřel autor proslulé nahrávky z Pulp Fiction, kytarista Dick Dale

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytarista Dick Dale, jeden ze zástupců amerického surfrocku z šedesátých let, zemřel ve věku 81 let. Proslulá byla hlavně jeho Misirlou, která nečekaně zažila druhou vlnu popularity, když zazněla ve filmu Pulp Fiction desítky let potom, co surfrock vyšel z módy.

Pulp Fiction MisirlouVideo: MCA

 
Článek

Pokud vám slavná melodie z Pulp Fiction zní exoticky, není to náhodou. Richard Anthony Monsour alias Dick Dale, který se narodil roku 1937, byl zajímavý i tím, že do rocku přidal prvky středomořské hudby.

Také jeho singl Let’s Go Trippin’ býval známý – někteří ho označují za „první surfrockovou instrumentálku“. Později se ale surf spojoval spíš s vokální skupinou Beach Boys.

Foto: Profimedia.cz

Dick Dale

Dick Dale byl především kytarista a podílel se dokonce na vývoji kultovních kytar Fender.

„Dělal jsem testovacího pilota na všem, co vzešlo z hlavy Lea Fendera,“ řekl Dale v rozhovoru s Miami New Times v roce 2011. Dodal, že zničil asi padesát zesilovačů, a proto mu prý říkali otec heavy metalu.

Písnička Misirlou byla inspirována lidovou písní z Řecka a v roce 1962 se stala velkým hitem poté, co ji zahrál v televizní Ed Sullivan Show. V sedmdesátých letech tento styl upadl v zapomnění a Dale úplně přestal vystupovat, ale nakonec se přece vrátil.

Když v roce 1994 Quentin Tarantino natočil Pulp Fiction, nešlo jen o vlastní příběh, ale také o soundtrack. Ten se stal naprostým kultem mezi mladou generací, která starou hudbu často neznala a s obdivem hltala Misirlou, Jungle Boogie, Son of a Preacher Man, Lets Stay Together a další rokenrolové, soulové a funky hity.

Reklama

Výběr článků

Načítám