Hlavní obsah

Berg zahraje Zappu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednu z nejvýraznějších postav amerického undergroundu, sžíravého ironika Franka Zappu, připomene v pondělí večer v pražském Divadle Archa Orchestr Berg. V programu Zappart však nebude hrát jeho rockové skladby, nýbrž díla, která vytvořil pro soubor soudobé hudby Ensemble Modern na desce Yellow Shark.

Foto: Divadlo Archa

Frank Zappa

Článek

Frank Zappa byl známý především jako představitel amerického undergroundu, i když jeho záběr byl mnohem širší a zahrnoval art rock včetně koncepčních alb i jazzové skladby. Jeho instrumentálky předznamenaly skladby kytarových čarostřelců, jako je Steve Vai, který také u Zappy začínal.

Zappa se během své kariéry opakovaně pokoušel spolupracovat se symfonickými orchestry, ovšem výsledky byly rozpačité, jak ukazuje hudba k nerealizovanému filmu 200 motelů.

Vyšla až spolupráce s Ensemble Modern, jejímž výsledkem bylo album Yellow Shark. Program z alba se hraje běžně na koncertních pódiích. V Praze ho doplní skladby, které složili tvůrci inspirovaní Zappou, mimo jiné i dílo Michala Nejtka.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám