Hlavní obsah

V Praze vystoupí metaloví Riverside

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Varšavská skupina Riverside vystoupí ve středu v pražském Paláci Akropolis. Soubor, který vznikl v roce 2001, patří k nejvýznamnějším evropským kapelám hrajícím progresivní metal. Skupina stále hraje i přesto, že před třemi lety zemřel její spoluzakladatel, kytarista Piotr Grudziński.

Foto: Palác Akropolis

Riverside

Článek

Pro orientaci kapely bylo klíčové, že její zpěvák Mariusz Duda neměl rád jen metal, ale taky art rock a elektroniku. Posílil tak směřování skupiny k progresivnímu metalu, jaký hrají třeba Dream Theater nebo Anathema či Opeth.

Kapela postupně získávala na proslulosti i mimo Polsko, a to nejen v Evropě, ale i v USA, kde vyšlo její třetí album Rapid Eye Movement. Po jeho vydání hrála před Dream Theater.

Nejúspěšnější deskou byla Love, Fear And The Time Machine z roku 2015, která se v Polsku prodávala lépe než všechny předchozí. V únoru 2016 však byl nalezen Grudziński mrtvý ve svém bytě. Zemřel na infarkt.

Skupina se rozhodla pokračovat, ale už jen jako trio s tím, že na kytaru hraje na loňské sedmé desce Wasteland Duda. Na turné ale s kapelou hostoval Maciej Meller.

Den po pražském koncertu vystoupí Riverside v Bratislavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám