Hlavní obsah

Vlámský soubor nechává tančit teenagery s 95letým mužem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vlámský soubor Ultima Vez proslavily choreografie jeho vedoucího Wima Vandekeybuse, který akcentoval multimedialitu a rád si pohrával s tancem na hranici možností i nebezpečí. Od roku 2015 však dává prostor i dílům Seppa Baeyense. V pátek a v sobotu uvede Divadlo Archa v české premiéře jeho choreografii Invited.

Foto: Divadlo Archa / Danny Willems

Choreografie souboru Ultima Vez Invited

Článek

Baeyens se snaží odstranit hranici mezi diváky a tanečníky a dávat šanci lidem všech generací. V Invited se objevují vedle sebe 95letý muž i teenageři z nechvalně známé bruselské čtvrti Molenbeek, kde se skrývali teroristé. „Snažím se propojovat generace. Tanec přitom slouží jako dorozumívací prostředek. V tom vidím jeho velkou sílu“, řekl Baeyens.

Aby se mohli diváci zapojit, je zrušeno rozdělení na jeviště a hlediště. „Neukazujeme divákům, co mají dělat; zveme je, pomáháme jim a podporujeme je k tomu, aby zariskovali a vytvořili něco sami,” dodal choreograf.

Baeyens se souborem Ultima Vez úzce spolupracuje od roku 2011. V roce 2015 pod křídly skupiny Wima Vandekeybuse vytvořil svoje první velké taneční představení Tornar pro mnohogenerační sbor profesionálních a amatérských tanečníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám