Hlavní obsah

Čína povolila film o Mercurym, ale nebude to zadarmo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína povolila film o homosexuálním zpěvákovi Bohemian Rhapsody. Freddie Mercury může do kin, informovaly světové agentury. Ale radost je možná předčasná, cenzura stejně vystrčí růžky.

Foto: Profimedia.cz

Herec Rami Malek

Článek

Bohemian Rhapsody je velký hit. Od víkendu se může chlubit i Oscary nejen v technických kategoriích, ale i v jedné z nejprestižnějších - herec v hlavní roli. Rami Malek jako Mercury exceloval podle většiny kritiků.

Film, který třeba v Česku trhal rekordy (vidělo ho přibližně 1,5 milionu Čechů), zřejmě zajímá i Číňany. Současně se ale píše o tom, že zmínka o homosexualitě neprošla ani v oscarovém projevu Ramiho Maleka. Čínská Mango TV je na sociálních sítích kritizována, že cenzurovala zmínku, že je to film o gayovi.

Blogger Linglei Guodu byl jedním z mnoha, který si všiml podivného překladu.

Místo o gayích Mango TV mluví o „zvláštní skupině“. „Ani slovo gay nemůže být na našich obrazovkách? To je tak smutné,“ poznamenal.

Foto: ČTK

Zpěvák Freddie Mercury je stále nesmírně populární.

Šance, že by čínští diváci viděli úplně stejný film jako ti západní, je prakticky nulová. Cenzura tam zakázala Zkrocenou horu a přenos Eurovize byl rovněž upraven - narážky na homosexuály neprošly. Zdroje magazínu The Hollywood Reporter už naznačily, že kromě toho zřejmě neprojdou ani drogy.

Vyvstává tu ovšem problém, že příběh Freddieho Mercuryho bez homosexuality nebude dávat smysl, ale čínským cenzorům je to možná jedno. Film bude každopádně povolen jen v omezeném množství kin.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám