Hlavní obsah

Šímovy Ostrovy se v aukci prodaly za zhruba 8 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obraz Josefa Šímy s názvem Ostrovy se prodal za zhruba 8,1 milionu korun včetně aukční přirážky. Olejomalba z roku 1961 se stala nejdražším dílem vydraženým v nedělní aukci společnosti 1. Art Consulting. Dohromady si podle majitele galerie Jiřího Rybáře kupci odnesli umělecká díla za více než 60 milionů korun.

Foto: 1. Art Consulting Brno

Obraz Josefa Šímy Ostrovy z roku 1961

Článek

„Jsme nesmírně spokojeni, prodali jsme zhruba 75 procent nabízených děl,” prohlásil Rybář s tím, že se dražilo 184 položek. Galerie podle něj v poslední době prodává nejvíce obrazy z druhé poloviny 20. století.

Šímovu krajinu Ostrovy si kupec odnesl za vyvolávací cenu 6,9 milionu korun navýšenou o aukční poplatek.

Foto: 1. Art Consulting Brno

Obraz Josefa Šímy Ostrovy z roku 1961

Nejdražším dílem Josefa Šímy na českém aukčním trhu je obraz ML z roku 1927, který se prodal za více než 36 milionů korun. Na trh se toto stěžejní Šímovo rané dílo vrátilo po 14 letech a jeho cena se od posledního prodeje zpětinásobila. Byl také nejdražším obrazem loňského roku.

Druhou nejdražší vydraženou položkou se na nedělní aukci stal vzácný dokument z roku 1414 související s Janem Husem. Soukromý majitel si ho koupil za 7,2 milionu. Notářský zápis na pergamenovém papíře s pečetí je podle aukční síně jediným exemplářem svého druhu a kromě historické ceny je také důležitým dokladem právní argumentace počátku 15. století. Vyvolávací cena byla čtyři miliony korun. Dokument není prohlášen za kulturní památku.

Foto: Brno Consulting Art 1., ČTK

Vzácný dokument z roku 1414 související s Janem Husem si soukromý majitel koupil za 7,2 milionu korun.

Na téměř 4,2 milionu se vyšplhala cena obrazu Zdeňka Sýkory nazvaného Linie č. 228, který začínal na částce 3,2 milionu. Autor tvořil takzvané liniové obrazy na základě přísné náhodnosti každého prvku. Dílo ze stejného cyklu s názvem Linie č.140 se prodalo loni v říjnu za 6,5 milionu.

Přes tři miliony zaplatili kupci podle galeristy také například za obrazy Františka Foltýna Kompozice a Václava Radimského Letní krajina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám