Hlavní obsah

Jiří Suchý je tématem nového filmu Olgy Sommerové

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisérka Olga Sommerová, která už natočila příběhy Marty Kubišové či Věry Čáslavské, chystá dokumentární portrét Jiřícho Suchého pod názvem Legenda Suchý.

Foto: Dušan Dostál

Jiří Suchý

Článek

Film by měl jít do kin na podzim 2019, lístky na slavnostní premiéru jsou již k zakoupení na serveru Hithit.

Jiří Suchý se zařadil k českým divadelním a písňovým klasikům. Za šedesát let kariéry uvedl v Semaforu 97 her, otextoval 1400 písní a složil hudbu k 500 songům.

„Film Legenda Suchý se bude více věnovat umělcovu životu. Hlavním cílem je vytvořit atraktivní životopisný a tvůrčí portrét Jiřího Suchého jinak, než jak byl doposud prezentován. Film bude obsahovat archivní záběry, současnou tvorbu, situace z osobního života i autentické výpovědi,“ popsali tvůrci.

Foto: Irena Zlámalová

Olga Sommerová a Jiří Suchý

„Suchého dílo je tak obsáhlé, že pro životopisný portrét jeho osobnosti je třeba zvolit přísný a subjektivní výběr jeho tvorby. Mým cílem je vytvořit film o životní cestě muže, který kromě toho, že svoje nadání zasvětil divadelní a písňové tvorbě, žil také svůj osobní a občanský život. Chci ho představit nejenom jako komika, ale i jako člověka, který se musel poprat s nepřízní režimu i osudu,“ řekla Sommerová.

Za kamerou stála Olga Špátová a dramaturgii měla na starosti Hana Stibralová. Projekt se nyní nachází v postprodukci.

„Prostředky, které chceme na Hithitu získat, použijeme především na kvalitní digitální postprodukci filmu, kdy bude řadu materiálů nutné digitálně zpracovat a trikově upravit. Obracíme se tedy na veřejnost s prosbou o pomoc. Budeme totiž moc rádi, když nám film pomůžou dokončit právě lidé, kteří byli dílem Jiřího Suchého ovlivněni,“ dodal producent Viktor Schwarcz.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám