Hlavní obsah

Moc nudné. Z oscarové ceremonie vyhodí střih či kameru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem čtyři kategorie vypadnou ze slavnostního živého televizního přenosu cen Oscar. Jedná se o další pokus pořadatelů zatraktivnit Oscary, jejichž sledovanost poslední dobou klesá.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Oscary v posledních letech prožívají otřesy a změny.

Článek

Co konkrétně oscarová akademie vymyslela? Její prezident John Bailey uvedl, že se z živé televizní ceremonie škrtají kategorie kamera, střih, make-up a účesy a krátký film. Ceny se neruší, ale nebudou se předávat živě v televizi během hlavního večera. Pořad se tím nepatrně zkrátí a zrychlí, ale lidé z branže na to reagovali velmi negativně.

„Televizní pořad, jehož jediným smyslem je zprostředkovat veřejnosti oslavu filmového řemesla, oznamuje, že oslava filmového řemesla je pro veřejnost moc nudná,“ poznamenal kameraman Steve Yedlin.

Akademie v posledních letech dělá jeden kontroverzní krok za druhým. Výsměch a kritiku si zasloužila například návrhem na nového Oscara za populární film. Smyslem filmových cen totiž nikdy nebylo oceňovat někoho, kdo je momentálně populární. Akademie měla upozornit na vynikající umělecké dílo bez ohledu na tržby. V roce 2016 zahájili v Hollywoodu obměnu akademie podle rasového a genderového klíče. Už tehdy kritici upozorňovali, že nominace jsou často podivné a zvyšuje se tím počet béčkových umělců v akademii, ale se zastánci korektnosti nic nepohnulo.

Nejznámější filmové ceny světa se letos udělují v noci z 24. na 25. února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám