Hlavní obsah

Zemřel herec a dabér Petr Oliva, hlas Bodieho z Profesionálů

• Aktualizováno

Ve věku 75 let v sobotu zemřel herec a dabér Petr Oliva, uvedl Blesk.cz. Hlas propůjčil např. Pierru Richardovi či Bodiemu ze seriálu Profesionálové.

Foto: David Taneček, ČTK

Herec Petr Oliva na snímku z 19. září 2015.

Článek

Zprávu o úmrtí herce a dabéra přineslo i Divadlo Radka Brzobohatého na svých facebookových stránkách. „Tato zpráva nás velice zasáhla. Petře, budeme vždy vzpomínat s láskou. Nikdy nám nepřestanete chybět,” stojí ve zprávě. Serveru Blesk.cz informaci potvrdila hercova dcera.

Petr Oliva vystudoval v polovině 60. let herectví na DAMU a po několika divadelních angažmá zakotvil na dvacet let v pražském Divadle E. F. Buriana, kde vystupoval až do roku 1991. V poslední době hostoval například právě v Divadle Radka Brzobohatého.

Ve filmu debutoval postavou odbojáře Víti v dramatu Atentát Jiřího Sequense z roku 1964. Filmu se však příliš nevěnoval, více působil v televizi. K vidění byl například i v seriálech Třicet případů majora Zemana, Okres na severu či Sanitka.

Foto: Profimedia.cz

Petr Oliva daboval Lewise Collinse, který v seriálu Profesionálové hrál Bodieho.

Nejvýrazněji se do povědomí diváků zapsal jako úspěšný dabér. Byl českým hlasem Pierra Richarda, kdy jej česky namluvil v desítkách filmů. Jeho hlas se stal velmi populární i díky britskému seriálu Profesionálové, kde namluvil jednu z hlavních postav, tajného agenta Bodieho, kterého ztvárnil Lewis Collins.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám