Hlavní obsah

Zemřel herec Albert Finney, hrál v bondovce Skyfall

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Britský herec Albert Finney zemřel ve věku 82 let, oznámil server Mirror. Byl znám z bondovky Skyfall či z Erin Brockovichové a Millerovy křižovatky.

Albert Finney ve filmu Erin Brockovichová

 
Článek

Albert Finney, který se narodil roku 1936 v Salfordu, patřil k výrazným divadelním a filmovým hercům. Absolvent Royal Academy of Dramatic Arts se věnoval shakespearovským i moderním rolím a obdržel cenu Olivier či nominaci na cenu Tony.

Foto: Profimedia.cz

Albert Finney ve snímku Skyfall

Začátkem šedesátých let na sebe upozornil ve filmech Komik a V sobotu večer, v neděli ráno. Díky romantickému filmu Tom Jones, který dostal Oscara (sám Finney byl navíc nominován za herecký výkon), se proslavil i v zámoří a dostal pak v Hollywoodu řadu rolí.

Zahrál si Hercule Poirota ve Vraždě v Orient expressu či v muzikálu Annie a v roce 1990 už spolupracoval s legendárními bratry Coeny na uznávané gangsterce Millerova křižovatka, kde si zahrál mafiána.

Foto: Paramount Pictures

Albert Finney jako Poirot v roce 1974

Foto: 20th Century Fox

Ve filmu Millerova křižovatka

V komedii Snídaně šampionů hrál s Brucem Willisem a ve slavné Erin Brockovichové režiséra Stevena Soderbergha si zahrál nervózního šéfa Julie Roberts, která neustále utíkala z kanceláře, protože odhalovala spiknutí korporací proti rodinám z malého městečka.

Albert Finney: Nejslavnější filmy

Skyfall

Erin Brockovichová

Vražda v Orient expressu

Millerova křižovatka

Snídaně šampionů

Traffic - Nadvláda gangů

Bourneovo ultimátum

Za zmínku stojí i Traffic - Navláda gangů, opět z dílny Stevena Soderbergha. V thrilleru si zahráli také manželé Michael Douglas a Catherine Zeta-Jonesová. Po akčních filmech Dannyho parťáci 2 nebo Bourneovo ultimátum a Dobrém ročníku se Finney v pokročilém věku dostal do bondovky Skyfall v roce 2012, což byla jedna z jeho posledních rolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám