Hlavní obsah

Rozloučení s Vorlíčkem bude 12. února ve Strašnicích

Poslední rozloučení s filmovým režisérem Václavem Vorlíčkem se bude konat v úterý 12. února od 12.00 hodin ve strašnickém krematoriu v Praze, řekl režisér Zdeněk Zelenka. Václav Vorlíček zemřel v úterý ve věku 88 let. Je známý jako autor mnoha pohádek či komedií, na většině z nich spolupracoval se scenáristou Milošem Macourkem. Fenoménem se i v Německu stala Vorlíčkova pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Vorlíček

Článek

Vorlíčkovy filmy i seriály baví už desítky let děti i dospělé. Na obrazovky se stále vrací i jeho komedie Kdo chce zabít Jessii?, Pane, vy jste vdova!, Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách nebo seriál Arabela. Podle kolegů byl Vorlíček profesionálem, který dobře znal své publikum.

Filmy Vorlíčka a Macourka prosluly řadou na svou dobu novátorských triků, které by dnes hravě zvládl počítač, ale oni je vytvářeli „na koleně” a prý téměř zadarmo. Například scénu z filmu Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, v níž Miloš Kopecký vyráží na sraz vodníků odtokovou rourou umyvadla, nebo tu s hlavou Jana Hrušínského na nočním stolku v Dívce na koštěti, kterou natočili pomocí zrcadel.

Foto: Česká televize

Vladimír Dlouhý a Jana Nagyová (Arabela)

K dalším nezapomenutelným kusům dua Vorlíček–Macourek patří seriály Arabela, Létající Čestmír a Křeček v noční košili či pohádky Kouzelný měšec, Pták Ohnivák a Jezerní královna. Jejich posledním dílem byl film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko z roku 2001. Oba tvůrci společně začínali pracovat na pokračování Dívky na koštěti – Saxana a Lexikon kouzel, jehož premiéry v roce 2011 se ale Macourek už nedožil.

Vorlíček se narodil 3. června 1930. Už v 17 letech měl jasno, že bude režisérem. Když ho poprvé nevzali na FAMU, šel na Barrandov a dostal se do štábu režiséra Martina Friče. Po roce Vorlíčka na FAMU přijali, absolvoval v roce 1956. Na Barrandov se pak vrátil a zaměstnán tam byl do roku 1992. Jako režisér debutoval roku 1960 snímkem pro děti Případ Lupínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám