Hlavní obsah

Zemřela Rosamunde Pilcherová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Autorka komerčně úspěšných ženských románků Rosamunde Pilcherová zemřela, bylo jí 94 let. Uvedl to ve čtvrtek server britského deníku Guardian. Pilcherová měla v neděli mrtvici a od té doby se už neprobrala, řekl její syn. Podle jejích knih byla natočena řada filmů.

Foto: Profimedia.cz

Rosamunde Pilcherová v Berlíně

Článek

Britská autorka byla známá od osmdesátých let minulého století. Mimořádně oblíbená byla v Německu.

“Byla ve skvělé formě až do Vánoc, potom trpěla bronchitidou v novém roce, ale čekalo se, že se zlepší jako vždy. V neděli v noci ale utrpěla mrtvici a už se neprobrala,” řekl její syn Robin Pilcher.

Pilcherová psala naivní romantické příběhy se stále stejnými motivy, které se nejčastěji odehrávaly v idylické skotské nebo cornwallské přírodě. Řadu povídek publikovala v časopisech pro ženy už za 2. světové války.

Nejznámější je zřejmě román Hledači mušlí (The Shell Seekers), který vyšel v roce 1987 a v žebříčku nejprodávanějších knih podle New York Times se držel 49 týdnů. Prodalo se přes 10 milionů výtisků.

Další příběhy se jmenovaly Pustý dům, Ve znamení blíženců, Kolotoč, Letní hlasy, Září, Jarní vánice nebo Návrat domů.

Ocenění za televizní adaptace

Německá televize ZDF začala její příběhy ve velkém natáčet a uvádějí je také české televize. Naivita a absurdita zápletek se pochopitelně staly terčem vtipů. V roce 2002 získala spolu s programovým ředitelem ZDF ocenění British Tourism Award za přínos pro turistiku, právě proto, že filmy ukazují krásy britského pobřeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám