Hlavní obsah

Kožená ukázala, že dokáže pracovat i s humorem

Právo, VLA
Praha

Concentus Moraviae je sice letní festival konaný v moravských městech, ale ke svému lednovému pražskému prologu si pozval v neděli do Rudolfina mezzosopranistku Magdalenu Koženou. V recitálu ji doprovázela další současná světová hvězda japonská pianistka Mitsuko Uchida.

Foto: Petra Hajská, Právo

Mitsuko Uchida a Magdalena Kožená po koncertě v Rudolfinu

Článek

Obě umělkyně již v hlavním městě před lety vystoupily na Pražském jaru, tentokrát však měl jejich koncert v zaplněném sále jinou podobu, neboť se soustředil na česko-rakouskou tvář 24. ročníku zmíněného festivalu, jehož je Kožená i patronkou.

Nabídl tak vedle skladeb Antonína Dvořáka (Písně milostné) pouze díla německo-rakouského okruhu skladatelů Roberta Schumanna, Huga Wolfa a Arnolda Schönberga. Jejich většinou méně známé písně prokázaly, jak Kožená vedle tragických a smutných poloh (Schumannův cyklus Básní královny Marie Stuartovny) dovede pracovat s humorem a ironií.

Podařilo se jí i vyvolat smích při přednesu Wolfovy burleskní písně Rozloučení nebo v cyklu Kabaretních písní modernisty Arnolda Schönberga na texty dobových satiriků.

O úspěch večera se postarala i japonská klavíristka citlivým a v humorných písních uvolněným projevem. Byl to výborný večer a můžeme se jen těšit na Kožené únorové koncerty s Českou filharmonií.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám