Hlavní obsah

Nominace na Ceny Jantar mají Klus, Rottrová, Barová, Chodúr, Kačo a další

Právo, kul

Pořadatelé výročních kulturních Cen Jantar, jejichž udílení se uskuteční 3. března v ostravské hale Gong, zveřejnili ve čtvrtek nominace v oblasti populární hudby. Mezi nominovanými jsou mimo jiné Marie Rottrová, Tomáš Klus, Dorota Barová, Kaczi, Martin Chodúr, Tomáš Kačo a další.

Foto: Lucie Levá

Tomáš Klus má nominaci mezi interprety.

Článek

Ceny Jantar se udělují umělcům svázaným s Moravskoslezským krajem, kteří o sobě dali v roce 2018 výrazně vědět bez ohledu na žánr, počet prodaných hudebních nosičů nebo mediální ohlas. Jediným kritériem je kvalita v rámci žánru.

V kategorii Interpret roku jsou nominováni zpěváci Tomáš Klus, Martin Chodúr a klavírista Tomáš Kačo, všichni za loni vydaná alba. V kategorii Interpretka roku nominaci získaly Dorota Barová, Marie Rottrová a písničkářka Kaczi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marie Rottrová zpívala svoje největší hity.

Nominovány jsou také kapely February, Nedivoč a Silent Stream of Godless Elegy. Čtvrtou kategorií je Píseň roku, v níž porota nominovala A może właśnie (Dorota Barová), So Thirsty (Degradace) a Fotky z výletu (Nedivoč).

Výroční Ceny Jantar budou rozdány v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech. Kromě populární také za vážnou hudbu, výtvarné umění, literaturu, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. O nominacích a laureátech rozhoduje osm odborných porot v příslušných oborech. Koordinátorem porot je internetový kulturní portál Ostravan.cz.

Vyhlášeny byly v minulém týdnu nominace v oboru výtvarného umění, kde porota vybrala Jiřího Šiguta, Daniela Balabána a alternativní galerii Saigon. V kategorii vážné hudby jsou nominováni klavíristé Ivo Kahánek a Martin Kasík spolu s cimbalistou Danielem Skálou a také tři hudební tělesa – Janáčkův komorní orchestr, Janáčkova filharmonie a Benda Quartet.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 3. března tříhodinový galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Během něho vystoupí Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, skupiny February a Nedivoč, klarinetista Igor Františák, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Melša, Barbora Řeřichová, Boris Urbánek a další umělci. Na jevišti bude přítomen i dvacetičlenný orchestr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám