Hlavní obsah

CD ve světě definitivně umírá, lidé ale kupují stále víc vinylů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké americké obchody v roce 2018 pomalu začaly upouštět od prodeje CD. Přinejmenším v zámoří to vypadá na pomalý, ale jistý odchod slavné lesklé placičky.

Foto: Profimedia.cz

CD je na ústupu.

Článek

V roce 2018 v Americe spadl prodej všech alb o 18 procent oproti předchozímu roku, uvedla společnost BuzzAngle. Naopak streamovací služby (audio i video) zaznamenaly nárůst 35,4 procenta. Audio streamování narostlo oproti předchozímu roku dokonce o 42 procent.

Ani placené stahování písniček už podle BuzzAngle není tak oblíbené. V roce 2018 žádná píseň v Americe nepřekonala hranici milionu stažení, což bylo dříve docela běžné. Čtrnácti hitům se to podařilo v roce 2017, šestatřiceti v roce 2016 a šedesáti v roce 2015. V roce 2017 dokonce dva hity dosáhly hranice dvou milionů stažení.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Jeden z původních lisů v továrně v Loděnici.

Celkově posluchači volili podle statistiky z roku 2018 ze 77 procent poslech přes streamovací služby jako Spotify a Apple Music, 17,3 si koupilo album a 5,7 kupuje singly. V roce 2017 byl poměr 66 procent/24,6 procenta/9,3 procenta.

Přestože prodeje CD zase poklesly meziročně o 18,5 procenta, úplný konec fyzických nosičů to neznamená.

Dlouhodobě stoupá zájem o gramofonové desky, které se před dvaceti lety zdály být mrtvé. Prodeje rostou zejména v Severní Americe (téměř 10 milionů kusů) a Evropě. Jde hlavně o špičkovou rockovou a jazzovou klasiku, o aktuální pop je minimální zájem. Prodej vinylů, které se hodně vyrábějí i v Česku, meziročně stoupl o 11,9 procenta a překvapivě roste také prodej již téměř zapomenutých kazet. Nejde sice o miliony kusů, ale alternativci si je prý oblíbili.

Reklama

Výběr článků

Načítám