Hlavní obsah

Vandalové poničili výstavu stoletých u Národního divadla

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně pětadvacetičlenná parta vandalů s černými kapucemi kryjícími tváře zničila v ranních hodinách na Nový rok šest ze třinácti panelů výstavy fotografií Martiny Storek Narození 1918 - Tváře století u pražského Národního divadla. Snímky připomínají osudy našich spoluobčanů, kteří se narodili v roce vzniku Československé republiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Po poničených fotografiích zbyly na výstavě jen prázdné rámy.

Článek

Na záznamu z kamerového systému, který má k dispozici policie, mohl jejich počínání sledovat i autor celého projektu Pavel Chalupa. Finančně vyčíslil škodu na sedmdesát tisíc korun.

„Jsem šokován mírou agrese, kterou si neznámí útočníci vybili na fotografiích našich stoletých spoluobčanů. Cítím v tomto bezprecedentním útoku neúctu k životu druhých a zbabělost s malostí a tupostí zároveň. Výstava navzdory tomuto nenávistnému aktu bude pokračovat dál. Ve čtvrtek večer budou před budovou Národního divadla Tváře století opět zářit v plném počtu a v plné kráse. Věříme v podporu veřejnosti, těšíme se na všechny návštěvníky, kteří v dobrém úmyslu přicházejí,“ řekl Chalupa Právu.

Projekt České televize Století, jehož je výstava součástí, zahrnuje třináct výstav v krajských městech v celé republice, sedm filmových dokumentů, dvě výpravné knižní publikace, obsahový on-line portál a celorepublikovou soutěž pro žáky základních a středních škol.

„Na projektu jsme pracovali čtyři roky. Našim cílem je představit široké veřejnosti životní osudy, vliv historických událostí a také ideály i naděje této doposud žijící masarykovské generace zrozené do demokratického státu,“ dodal Chalupa.

Reklama

Výběr článků

Načítám