Hlavní obsah

Z Netflixu zmizela epizoda seriálu. Kritizovala Saúdskou Arábii

Novinky, Stanislav Dvořák

Internetová televize Netflix cenzurovala svůj program, zjistila BBC. Ze svých stránek pro Saúdskou Arábii odstranila epizodu satirického seriálu, která nepůsobila lichotivě.

Foto: Profimedia.cz

Princ Mohamed Bin Salmán

Článek

Na epizodu série Patriot Act s komikem Hasanem Minhajem si stěžovaly tamní úřady a v oficiálním textu tvrdily, že porušuje saúdský zákon o kybernetickém zločinu. Internetový gigant ji poté odstranil. Přestože tvrdí, že plně podporuje uměleckou svobodu, musel prý vyhovět místnímu právu.

Netflix tak epizodu nenabízí, dá se ale najít na jiných internetových stránkách, takže úplně umlčet kritiku se úřadům nemůže podařit.

Herec Hasan Minhaj kritizoval korunního prince Mohameda Bin Salmána kvůli vraždě novináře Džamála Chášukdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu. Ten psal dlouhodobě kriticky o saúdské královské rodině a obzvláště o korunním princi, který popírá, že má ve vraždě prsty. Zatím bylo obviněno jedenáct jiných lidí. Další kritika se týkala toho, jak se Saúdská Arábie míchá do konfliktu v Jemenu.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Podle informací serveru Focus Chášukdžího na konzulátu zdrogovali a rozčtvrtili. Prohlásil to i saúdskoarabský generální prokurátor Saúd Mudžíb. Jeho tělo bylo vyneseno z budovy, některé části byly předány agentovi mimo konzulát.

Podle tvrzení prokurátora vraždu nařídil bývalý poradce královského dvora Saúd Kahtání. Nicméně podle tureckých vyšetřovatelů přijelo do Istanbulu v den Chášukdžího vraždy 15 Saúdských Arabů a mezi nimi i členové tajné služby a osobní ochranky korunního prince.

Reklama

Výběr článků

Načítám