Hlavní obsah

Jen počkej! hrozí Vlk Zajícovi už padesát let

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před padesáti lety, 1. ledna 1969, měl premiéru sovětský animovaný seriál Jen počkej, zajíci!, v němž se záporná postava Vlka snaží ulovit Zajíce, ale nikdy se jí to nepodaří. Seriál měl nakonec dvacet dílů, z nichž čtyři vznikly po pádu komunismu, ohlasem se však k těm původním nepřiblížily.

Sovětská poštovní známka z roku 1988 s motivem ze seriálu Jen počkej, zajíci!

Článek

Výtvarník Rusakov, režie Kotěnočkin. Český komentář k titulkům, který se omezil jen na příjmení tvůrců, utkvěl v paměti několika generací diváků. Šestnáct animovaných příběhů gaunera Vlka a vzorného pionýra Zajíce vznikalo v dílně výtvarníka Svetozara Rusakova a režiséra Vjačeslava Kotěnočkina v letech 1968 až 1986 a získaly si ohlas nejen v Sovětském svazu a v zemích socialistického bloku, ale i jinde. Vysílány byly ve 102 zemích světa.

Základní dějový půdorys je nekomplikovaný: Vlk chce sežrat Zajíce a pokouší se o to v různých prostředích a kulisách, které dávají prostor pro jednotlivé gagy. V tom se Jen počkej, zajíci! (rusky Nu, pogodi!) podobá americkému kreslenému seriálu Tom a Jerry. Kotěnočkin se ale dušuje, že z něj žádnou inspiraci nebral, protože ho podle svých slov viděl na videu až v roce 1987.

Postava Vlka má podle Rusakova reálný předobraz v chuligánovi, který výtvarníka předběhl ve frontě na lístky do kina. „Byl směšný, nikdy mu nevyšla ani jedna nástraha na Zajíce. Ale možná proto byl tak sympatický. Zajíc byl spíš takový čestný pionýr, kterému jsem nikdy moc nefandil, asi jako většina diváků,“ přiznal Rusakov.

Postavu zhýralého Vlka v kalhotách do zvonu, který kouří a pije alkohol, měl původně namluvit ruský písničkář a herec Vladimir Vysockij. Jeho tvorbu ale sovětské orgány kvůli skryté satiře zakazovaly, a nakonec zamítly i jeho účinkování v seriálu.

Důležitou roli v díle měla i hudba. Zajímavé přitom je, že notoricky známá znělka seriálu s vokálními sbory a zběsilými vyhrávkami na elektrické varhany, vznikla už dříve a s dílem původně nesouvisela. Složil ji maďarský skladatel Tamás Deák a jmenovala se Vodní lyže. V seriálu ale také zněly největší šlágry své doby, včetně písně Ally Pugačevové Milion růží či Ledovec.

Začátkem 90. let se na původní epizody pokusil v Rusku navázat dvěma novými díly Vladimir Tarasov a o deset let pak přispěl dalšími dvěma pokračováními Kotěnočkinův syn Alexej. Vlk v nich ztratil něco ze svého gaunerství – už nekouří a nepije. Diváci však nové výtvory příliš nepřijali.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám