Hlavní obsah

Garáž proměnil v obří obraz. Nejnovější dílo tajemného Banksyho láká davy lidí

– Port Talbot
Novinky, mif

Britský streetartový umělec vystupující pod pseudonymem Banksy odhalil své nejnovější dílo. Tajemný umělec, jehož identita není známá, proměnil zeď jedné garáže v městečku Port Talbot na jihu Walesu na obří obraz. Poklidná část města se tak přes noc stala vyhledávanou turistickou atrakcí, jen během víkendu by místo měly navštívit až čtyři tisíce lidí. Upozornil na to britský deník Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Banksyho nejnovější díloVideo: Reuters

 
Článek

Kovové zábrany a zástupy strážníků krotící dav. Tak vypadalo v sobotu místo, kde Banksy vytvořil svůj nejnovější obraz. Tisíce lidí se hrnou ke garáži, aby mohly na vlastní oči spatřit dvě stěny, na kterých je vyobrazeno dítě hrající si v popelu a kouři z ohně.

Banksy se tak snaží upozornit na znečištěné ovzduší ve městě a pravděpodobně také na paradox současné doby. V předvánočním čase se totiž stále více lidí honí za materiálními hodnotami a zapomíná na pravé kouzlo Vánoc. Právě vysoká spotřeba je jedním z hlavních důvodů znečištěného ovzduší.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

. . . . Season’s greetings . . .

Příspěvek sdílený Banksy (@banksy), Pro 19, 2018 v 6:53 PST

Banksy již potvrdil, že je autorem díla.

Na svém Twitteru Banksy již potvrdil, že je autorem díla. Zveřejnil video, které kromě samotného obrazu zabírá také střechy průmyslové části Port Talbotu, které jsou zahalené v dýmu.

Zájem po umění dychtících davů lidí překvapil i majitele garáže. „Banksy je fenomén, přesto je zájem lidí překvapivý. Toto umělecké dílo bych rád pro obyvatele našeho města zachoval,“ prohlásil Ian Lewis, který vlastní pokreslenou garáž.

V pohotovosti jsou prakticky celý den na místě také policisté. Někteří obyvatelé residenční čtvrti totiž o záplavy turistů v předvánočním čase nestojí. Strážníci dokonce již zajistili jednu osobu, která chtěla na malbu vylít kbelík s barvou, aby ji zakryla.

Mluvčí města proto vyzval všechny umělecké fanoušky, aby brali ohledy na tamní obyvatele. „Chápeme vzrušení, které Banksy vyvolává, nicméně malba se nachází v rezidenční čtvrti. Rádi bychom požádali všechny návštěvníky, aby co nejméně rušili obyvatele v okolí,” řekl mluvčí.

Foto: Ben Birchall, ČTK/AP

Lidé obdivují dílo na garáži.

Světová zdravotnická organizace (WHO) označila letos Port Talbot za nejvíce znečištěné město v britském království. Místní úřady se však proti zprávě ohradily a uvedly, že WHO pracovala s chybnými daty.

Banksy zaplnil přední stránky snad všech světových médií už v polovině října. Na londýnské dražbě v galerii Sotheby’s byl prodán jeden z jeho nejslavnějších počinů, graffiti Girl With Red Balloon (Dívka s červeným balónkem), původně z roku 2002. Vydražil se v přepočtu za třicet miliónů korun.

Sotva však zazněl úder aukčního kladívka, obraz se v rámu začal pohybovat směrem dolů, přes nainstalované nože, které se zachovaly jako skartovačka, a během několika vteřin z rámu lezly nařezané proužky. Proces se zastavil těsně za polovinou.

Foto: Rachel Honey-Jones, ČTK/AP

Umělecké dílo bojující proti znečištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám