Hlavní obsah

Didgeridoo Ondřeje Smeykala opět v Betlémské kapli

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal vystoupí 21. prosince od 20 hodin v Aule ČVUT v Betlémské kapli v Praze. Půjde o jeho již jedenáctý předvánoční koncert. Tentokrát v den slunovratu.

Foto: Jiří Heller

Ondřej Smeykal patří ke světově uznávaným hráčům na didgeridoo.

Článek

„Původní záměr byl přivádět posluchače každý rok do výjimečných pražských prostor a slunovratový čas tím hlouběji prožít. Aula ČVUT, Betlémská kaple, má ale tak osobitou atmosféru, že stojí za to v ní vystupovat opakovaně,“ říká Smeykal k volbě sálu.

„Slunovrat je fenomén, se kterým se člověk může setkat mnoha způsoby. Například jako se zajímavou informací z astronomie nebo potažmo naší historie a podobně. Mně do života vstoupil jako pozorovaná zkušenost. V poslední dekádě vnímám, jaké různé cykly nás ovlivňují. Slunovrat patří z mé zkušenosti mezi ty, jimž se vyplatí věnovat pozornost. Navíc je to pro mne i velmi hudebně inspirativní,“ vysvětluje volbu dne konání koncertu.

Smeykal se za dobu takřka třiceti let tvorby vypracoval na nejuznávanějšího neaboriginského hráče na světě. Věnuje se sólovým koncertům, skládání vlastních skladeb, výuce, nahrávání alb, vytváří hudební a multižánrová umělecká tělesa, je zván jako host významných kapel.

Koncertuje v mnoha státech na různých kontinentech. Je autorem hudby k opeře L2, jejíž libreto podle životního příběhu Clemense Kubyho napsal Jaroslav Dušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám