Hlavní obsah

Sedmikrásky i Skřivánci na niti. Festival připomene zakázané filmy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díla zakázaná komunistickou diktaturou, takzvané trezorové filmy, provětrá na velkém plátně Festival trezorových filmů, který proběhne v sobotu 8. prosince 2018 v pražském Kině Aero.

Foto: Filmové studio Barrandov

Václav Neckář ve filmu Skřivánci na niti

Článek

Jde o snímky vesměs z šedesátých let, kdy se český film výrazně posunul dopředu a získal si mezinárodní uznání díky tehdy mladým filmařům, jako byli Jiří Menzel nebo Věra Chytilová. Mnohé z nejsilnějších snímků ale skončily kvůli komunistům v trezoru.

Trezor Film Fest zahájí minimalistická tragikomedie Jana Němce O slavnosti

a hostech (1966). Podle románu Bohumila Hrabala Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet vznikl slavný film Skřivánci na niti (1969) Jiřího Menzela z prostředí kladenských oceláren. Setkávají se tam političtí vězni a dívky odsouzené za pokus o útěk za svobodou na Západ a drastická doba padesátých let dostává až lyrický nádech.

Následovat budou Sedmikrásky (1966), druhý celovečerní experimentální snímek Věry Chytilové a Všichni dobří rodáci (1968) Vojtěcha Jasného. Každý z filmů bude uveden odborníkem na československou kinematografii.

Foto: Projekt 100

Radoslav Brzobohatý ve filmu Všichni dobří rodáci.

„Troufám si říci, že letošní výběr filmů je ještě o něco komplexnější než v minulém roce. Na své si tak přijdou vyznavači historického dramatu, milovníci artových kousků, ale i tragikomedie. Zároveň se na plátně objeví ceněná perla světového formátu, ale i experimentální kousek, který by divák mohl jen těžko zhlédnout na velkém filmovém plátně,“ sdělil hlavní dramaturg Jan Matějka.

„Trezor Film Fest přináší na světlo naše nejcennější filmové dědictví. Filmy, které vznikly v době totality a byly dříve nebo později komunistickou stranou odsouzeny k uzavření do trezoru. Studenti Arts managementu ve spolupráci s kinem Aero přinášejí divákům jedinečnou příležitost tyto filmy poznat a znovu se pokochat jejich krásou v té nejvyšší možné kvalitě na stříbrném plátně,“ dodala za pořadatele Anna Praibišová.

Filmy O slavnosti a hostech, Sedmikrásky a Všichni dobří rodáci budou mít anglické titulky. Vstupenky je možné zakoupit k jednotlivým filmům nebo jako permanentka na celý festival. K dostání v pokladně nebo na webových stránkách Kina Aero.

Reklama

Výběr článků

Načítám