Hlavní obsah

Vzpomínka na kytarovou legendu Radima Hladíka vychází na čtyřech CD

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahrávky Radima Hladíka, jednoho z nejlepších českých kytaristů, z let 1969-2018 vycházejí dva roky po jeho smrti ve speciálním boxu 4 CD nazvaném Má hra.

Foto: Alan Pajer

Radim Hladík

Článek

Hladík byl virtuózní kytarista, ale i skladatel, aranžér a producent, který zasáhl do českých hudebních dějin nejen kultovním Blue Effectem. Výběr nahrávek z různých známých i méně známých projektů spoluvytvářeli manželka Zlata Hladíková a syn Radim Hladík ml. s dcerou Lucií Hladíkovou a editorem Karlem Denišem.

„Výběrem obsahu a sleevenotes přispěl také Pavel Víšek, grafikovi Lukáši Fišárkovi radou a ilustracemi prospěl jeho strýc Petr Sís. Mnozí Radimovi spolupracovníci a přátelé umožnili využít méně známé nahrávky nebo vůbec poprvé zveřejněné. Pro všechny zúčastněné to byla srdeční záležitost,“ uvedl editor Supraphonu Karel Deniš.

Hladíkova tvorba se dotkla jazz-rocku, pop-rocku, folku, filmové a divadelní hudby. Soubor je rozdělen na disky Blue Effect, Spolupráce, Filmy a Projekty.

Speciálně pro kompilaci vznikla jako bonus píseň Probuzení. Jedná se o patnáct let starý studiový záznam Radima Hladíka, při kterém vznikl kytarový part a melodie. Letos ji otextoval Michal Hrůza, který ji následně i nazpíval za doprovodu vokálů Pavla Bohatého. Rytmiku natočili členové poslední sestavy Blue Effectu basista Vojtěch Říha a bubeník Václav Zima.

Foto: Alan Pajer

Radim Hladík v mládí (druhý zleva)

„Je smutné, že dílo se podařilo zrealizovat už bez něj. Je ovšem skvělé, že se to stalo v podobě alespoň naznačující mnohost Radimova talentu,“ dodal Deniš.

Vzpomínkový 4CD box bude pokřtěn 2. prosince v divadle Archa na dvou koncertech, kterých se zúčastní David Koller a Michal Dvořák z Lucie, Michal Malátný a František Táborský z Chinaski, Michal Prokop nebo Hladíkovi spoluhráči z Matadors a původního Blue Effectu, jako Viktor Sodoma, Karel Kahovec nebo Jiří Kozel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám