Hlavní obsah

RECENZE: Mars. Experiment pro milovníky absurdit

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S minimálním rozpočtem i štábem natočil scenárista a režisér Benjamin Tuček (s Markem Najbrtem a Robertem Geislerem je podepsán například pod Mistry, Protektorem či Kanceláří Blaník) velmi neobvyklý film Mars.

Foto: CinemArt

Petra Nesvačilová a Jiří Havelka jako turisté – astronauti.

Článek

Neobvyklý nebo spíše absurdní je Tučkův film natolik, že pokud se divák naladí na stejnou notu jako tvůrci, může se bavit, ale pokud ne, nejspíš ho Mars zcela mine.

Odehrává se v budoucnosti, v době, kdy lety na Mars dávno vyšly z módy. Notně zastaralou a opotřebovanou vědeckou stanici tam udržuje neméně omšelý zastaralý robot (Ondřej Doule). Pětadvacet let je sám, jen s westernovým komiksem, a už ho to nebaví.

Společnost dostane, když na Mars přiletí výprava českých turistů. Společnost je to ovšem velmi podivná. Milionář (Tomáš Jeřábek), jemuž snoubenka (Halka Třešňáková) řekla, že se chce vdávat v Marseille, ale on jí špatně rozuměl a zaplatil všem cestu na Mars.

Ve výpravě je i naivní dívka Vendy (Petra Nesvačilová), která nevěří, že je na Marsu, myslí si, že se účastní reality show na Zemi a chce vyhrát. Velitel (Jiří Havelka) přiletěl, aby dokončil dávný plán svého otce na osídlení planety, psycholožka (Tereza Nvotová se zároveň podílela na scénáři) je přesvědčená, že je nejdůležitější členkou posádky, protože člověk je nejrizikovější faktor, a inženýr (Petr Prokop) se na cestu vydal, aby si vydělal peníze.

Každý z nich včetně robota je jinak porouchaný, každý po něčem touží a všichni společně tráví čas ve vesmíru v klaustrofobním prostoru základny s občasnými výstupy ven.

Divák, který s nimi chce vyměřený čas (film má sympatických 85 minut) prožít, by se ovšem neměl zajímat o logiku toho druhu, jako je například situace, kdy někdy někdo vyjde ven bez skafandru, nic se mu nestane a nikdo to nijak neřeší. S takovým přístupem se totiž s filmem Mars sžít nemůže.

Ale pokud si bude všímat oněch lidských poruch a toho, jak si s nimi posádka a robot poradí, nebo neporadí, pokud trpělivě přečká úvod, který působí spíše jako studentský film než experiment, sžít se může.

Slogan filmu praví, že „není důležité, kam letíte, ale s kým letíte“ a z toho hlediska lze ocenit jak velmi různorodou typologii postav, tak některé dialogy a také humor, kterého by nicméně i vstřícně naladěný divák rád viděl a slyšel víc.

Film vznikl z nápadu, který dostal Ondřej Doule, systémový inženýr a vesmírný architekt se zaměřením na lety a pobyt člověka ve vesmíru. Své zkušenosti z USA chtěl využít ve filmu, který by propagoval lety na Mars. Postupně pak vznikalo jádro budoucí posádky, již tvoří členové pražského divadla Vosto5.

Projekt tvůrci přihlásili do mezinárodní soutěže o možnost pobytu na marťanském simulátoru v poušti v americkém Utahu. Ten většinou navštěvují geologové, astronomové, sociologové nebo psychologové.

Tentokrát vyhrál projekt filmový a český štáb se stal první posádkou na světě, která tu mohla za daných podmínek film natočit. To byl nepochybně úspěch a jako zkušenost to určitě stálo zato.

Mars

Česko 2018, 85 min. Režie: Benjamin Tuček, hrají: Jiří Havelka, Petra Nesvačilová, Halka Třešňáková a další

Celkové hodnocení 55 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám