Hlavní obsah

Islámský stát i komedie inspirovaná komiksem. Bollywood se valí do Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Bollywoodu (indického Hollywoodu) proběhne od 10. do 14. října v pražském kině Světozor. Dobrodružné, barevné a někdy i bláznivé filmy z Indie mají u nás stále více fandů.

Foto: bollywood.cz

Film Tiger Zinda Hai

Článek

„Festival nabídne vyvážený mix romantiky, akce, komedie a dramatu. Prostřednictvím filmů se diváci mohou seznámit také s aktuální společenskou problematikou v Indii, protože filmaři stále častěji poukazují na otázky, které v indické společnosti silně rezonují. Kromě politiky a náboženství jsou to například ženská emancipace, vztahy mezi rodiči a dětmi, či tvrdá cesta za úspěchem. Mezi romantickými pohádkami se objevují také příběhy inspirované reálnými událostmi,” upozornil za pořadatele Jan Těšitel.

„Ženským otázkám se věnoval ve dvou filmech Aamir Khan. Zahajovací snímek festivalu, Secret Superstar, kromě Indie triumfoval také v Číně, kde v návštěvnosti překonal většinu hollywoodské konkurence. Také Dangal se dočkal fenomenálního úspěchu i za hranicemi a stal se nejvýdělečnějším indickým filmem historie. Snímek inspirovaný skutečnými osudy sester přesvědčuje o tom, že ženy dovedou vynikat v tvrdých sportech. A že se ženy dokážou vyrovnat s různým handicapem, to předvede skvělá Rani Mukerji coby učitelka s Tourettovým syndromem.”

Komediální drama Hichki je volnou adaptací autobiografické knihy amerického učitele Brada Cohena. Zástupcem akčního thrilleru je bezpochyby Salman Khan, který se v pokračování populární akční komedie vrací jako elitní tajný agent.

V zajetí islamistů

Skutečným příběhem žen z Indie, které zajal v Iráku tzv. islámský stát, se zabývá film Tiger Zinda Hai s půvabnou hvězdou Katrinou Kaif a Salmanem Khanem. Oddech pak nabídne dobrodružná komedie Jagga Jasoos, kde se objeví Ranbir Kapoor s Katrinou Kaif.

„Snímek se inspiruje němými groteskami a také třeba slavnými komiksy o Tintinovi, do značné míry je postaven na vizuálních gazích a téměř pantomimickém herectví, ale podobně důležitou roli jako obrazy v něm samozřejmě hraje hudba a zpěv,” popsal Těšitel.

Po celou dobu festivalu bude přítomna i indická restaurace a obchody s indickými potravinami a suvenýry. Podrobný program najdete na www.bollywood.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám