Hlavní obsah

Zemřel Charles Aznavour

Novinky, Alex Švamberk
Aktualizováno

Ve věku 94 let zemřel francouzský šansoniér Charles Aznavour, jenž složil přes 1000 písní, nahrál desítky desek, jeho alb se prodalo přes 100 miliónů kopií. Hrál i ve filmu. Ještě letos v březnu koncertoval v Praze. O jeho smrti informovala francouzská média s odvoláním na jeho mluvčího.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Charles Aznavour při vystoupeních v roce 2009Video: Reuters

 
Článek

Zpěvák musel letos v květnu zrušit ze zdravotních důvodů mimo jiné japonské turné poté, co si při pádu ve svém domě na jihu Francie zlomil ruku. Zrušeny byly také koncerty v Monaku, v jižní Francii či v Itálii.

Syn arménských emigrantů, kteří utekli před Turky, se narodil v roce 1924 v Paříži. Už za druhé světové války zpíval v kabaretech a po válce spolupracoval s Edith Piaf jako autor hudby i textů.

Začátky však neměl snadné, čelil tvrdé kritice kvůli svému zastřenému hlasu.

„Řekli, že můj hlas je pošramocený, a proto se nikdy nemohu stát umělcem. Pravdu měli jenom o mém hlasu, ale ve zbytku jsem jim ukázal, že se ve svých soudech zcela mýlili,” sdělil v roce 2016 Novinkám.cz.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Charles Aznavour na snímku ze 16. března 2018

„Žil jsem s Edith Piaf v jejím domě osm let, ale nikdy jsme nebyli milenci. Byli jsme velcí přátelé a ona byla pro mne vzorem. Hodně jsem se toho od ní naučil a stále oceňuji její velký smysl pro humor,” dodal ke klíčovému partnerství pro jeho kariéru.

Později se proslavil po celém světě a inspiroval řadu hvězd, které natočily coververze jeho hitů. Jsou mezi nimi Elton John, Ray Charles či Céline Dion. Známou La Bohème nazpívala česky také Hana Hegerová.

Posledním, 51. albem se stalo v roce 2015 Encores.

Aznavour si zahrál v mnoha filmech včetně Truffautova klasického gangsterského dramatu nové vlny Střílejte na pianistu a Cocteauovy poetické Orfeovy závěti.

Letos v březnu přijel do Prahy na Febiofest, kde převzal cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii. Během své návštěvy vystoupil v pražském Kongresovém centru.

Poprvé vystoupil v Praze až v roce 2016, koncert v roce 1969 byl zrušen, když se upálil Jan Palach. „Mnozí lidé však nevědí, že i když byl koncert zrušen, dorazil jsem do Prahy na Palachův pohřeb,“ řekl v roce 2016. [celá zpráva]

Byl stálým vyslancem UNESCO pro Arménii a v roce 2009 se stal arménským velvyslancem OSN ve Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že jeho rodina utíkala před Turky, velmi bojoval za uznání arménské genocidy z roku 1916.

Reklama

Výběr článků

Načítám