Hlavní obsah

Festival filmové komedie vyhrála Tátova volha

Právo, míš
Nové Město nad Metují

Film Jiřího Vejdělka Tátova volha získal hlavní cenu Zlatý prim za nejlepší snímek 40. ročníku Festivalu české filmové komedie, který skončil v sobotu večer v Novém Městě nad Metují. Vejdělek získal od odborné poroty, jíž předsedal kameraman Josef Hanuš, i cenu za nejlepší režii.

Foto: Festival komedie

Bolek Polívka převzal na Festivalu české komedie Cenu za nezapomenutelné role v českých komediích.

Článek

Porota dále udělila cenu za nejlepší scénář Lucii Bokšteflové a Tomáši Pavlíčkovi za Chatu na prodej, herecké ceny dostali Anna Polívková a Jaroslav Plesl za role v několika komediích uplynulého roku. Cenu Zdeňka Podskalského za nejlepší výkon mladého tvůrce si odvezl David Solař za hudbu k pohádkové komedii Přání k mání. Cenou za nejlepší výtvarný počin, kterou věnuje člen poroty a novoměstský rodák, grafik Vladimír Suchánek, byl odměněn Jan Baset Střítežský za vystižení atmosféry ve filmu Chata na prodej.

Cenu diváků Novoměstský hrnec smíchu, udělovanou na základě měření smíchu, dostala komedie Rudolfa Havlíka Po čem muži touží, u níž diváci prosmáli téměř 33 % promítacího času. A ocenění si zasloužil i Milan Šteindler, který se podílel na nejvyšším počtu vítězných filmů podle měření smíchu.

Festival každoročně uděluje i čestnou Cenu za nezapomenutelné role v českých komediích – letos ji převzal Boleslav Polívka.

Závěr jubilejního ročníku byl příležitostí i k poděkování jeho zakladateli a dlouholetému řediteli Josefu Královi. „Dělal jsem na festivalu dvacet let a myslím si, že to bylo opravdu nejhezčí období mého života,“ řekl a zavzpomínal na některé okamžiky třetího nejstaršího festivalu v Česku.

Patron festivalu Jan Hrušínský, Josef Král a současný ředitel Zdeněk Krákora pak pokřtili publikaci redaktorky Práva Věry Míškové 40 let smíchu nad Metují, kterou vydal festival k letošnímu výročí a která je ohlédnutím za uplynulými čtyřiceti lety.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám