Hlavní obsah

Česko vyšle do boje o Oscary snímek Všechno bude

Česko vyšle do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua. O nominaci rozhodlo hlasování členů České filmové a televizní akademie (ČFTA).

Foto: CinemArt

Uspěje snímek Olma Olmerzua v klání o nejlepší cizojazyčný film?

Článek

Vybírali z 21 českých hraných a dokumentárních filmů. O výsledku informovala Michaela Dostálová. Film Všechno bude získal cenu za nejlepší režii na letošním mezinárodním festivalu v Karlových Varech.

Konečné nominace na Oscary budou oznámeny 22. ledna. Vítězové budou poté vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu 24. února 2019 v Los Angeles.

Foto: CinemArt

Chlapci se ve filmu vydávají za dobrodružstvím v kradeném autě.

Snímek Všechno bude vznikl v česko-slovinsko-slovensko-polské koprodukci. Inspirací pro příběh dvou chlapců, kteří prožívají dobrodružství za volantem auta, byla skutečná policejní svodka. Hlavní postavy ztvárnili neherci Tomáš Mrvík a Jan František Uher.

Hlasování, ve kterém akademici vybrali snímek reprezentující českou kinematografii v klání o Oscary, probíhalo od 1. do 12. září 2018. Mezi vysoce hodnocenými filmy se za snímkem Všechno bude umístily filmy Domestik, Jan Palach, Toman nebo Úsměvy smutných mužů.

Foto: CinemArt

Film Všechno bude měl v českých kinech premiéru 6. září.

Film Všechno bude natočil oceňovaný režisér Olmo Omerzu. Jedná se o road movie o klučičím přátelství, dobrodružství a velké svobodě, příběh dvou chlapců, kterým ještě nebylo ani patnáct a kteří se společně vydávají v ukradeném autě na cestu přes celou republiku. Cílem jejich útěku je pocit svobody a touha něco zažít.

Olmo Omerzu se narodil v hlavním městě Slovinska, Lublani. Už ve svých třinácti letech natočil první krátký snímek Almir (1998). V roce 2004 se rozhodl odejít studovat do České republiky, kde absolvoval pražskou FAMU a v roce 2012 debutoval dramatem Příliš mladá noc, za nějž byl v tomtéž roce prohlášen na Cenách české filmové kritiky za Objev roku.

Za sebou má i celovečerní film s názvem Rodinný film (2015). Ten mu přinesl Cenu za umělecký přínos na filmovém festivalu v Tokiu, dvě Ceny české filmové kritiky, Zlatého ledňáčka a řadu dalších ocenění či nominaci na Českého lva hned ve třech kategoriích včetně nejlepší režie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám