Hlavní obsah

Zemřel dramaturg Jiří Blažek. Pracoval na Sestřičkách i Smrti krásných srnců

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve věku 86 let zemřel ve středu dramaturg Jiří Blažek, oznámila agentura DILIA. Pod jeho vedením vznikly filmy jako Šašek a královna, Sestřičky, S tebou mě baví svět, Fešák Hubert či Smrt krásných srnců.

Foto: DILIA

Jiří Blažek

Článek

Jiří Blažek se narodil 16. prosince 1931 v Brně. Po absolvování pražské FAMU působil nejen jako dramaturg a scenárista na volné noze, ale v šedesátých letech rovněž jako šéfdramaturg Filmového studia Gottwaldov, v letech sedmdesátých jako umělecký ředitel, dramaturg a scenárista ČT BRNO.

Později byl scenáristou Filmového studia Barrandov, v devadesátých letech působil mj. jako externí profesor dramaturgie a scenáristiky na FAMU, umělecký ředitel Filmového studia Zlín či jako ředitel Filmového studia Barrandov, Praha. Členem Dozorčí rady DILIA byl od roku 2009.

„Je autorem původního scénáře Jirešova filmu Lev s bílou hřívou, Pinkavovy satirické komedie Láska nelaskavá, spoluautorem Menzelovy filmové adaptace Konec starých časů, napsal čtyřdílný televizní film Legenda o živých mrtvých a řadu dalších. Sirového film Chlapec a srna, na jehož scénáři Jiří Blažek spolupracoval, obdržel v roce 1961 na mezinárodním festivalu dětských filmů v Benátkách cenu San Giorgio za nejlepší film roku pro mládež,” sdělila Jana Michalíková z agentury DILIA.

Naposledy spolupracoval na filmech Fotograf Ireny Pavláskové, Špunti na vodě Jiřího Chlumského či na debutu Sofie Šustkové Do větru.

Reklama

Výběr článků

Načítám