Hlavní obsah

Na Šternberském kopci zaujaly muzika i zatmění

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební festival Šternberský kopec se konal v pátek a sobotu na hradě ve Šternberku na Olomoucku popatnácté. Z toho důvodu se pořadatelé rozhodli z obvykle jednodenní akce udělat dvoudenní a pozvali skupiny a zpěváky, kteří dosud na přehlídce nikdy nevystoupili. V programu bylo dvanáct položek.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Martina Pártlová vystoupila jako host skupiny Čechomor. Na snímku se zpěvákem a kytaristou Františkem Černým.

Článek

V malebném prostředí na kopci nad městem se v pátek představili Mirai, Adam Ďurica, Xindl X, jenž jako hosta přivezl zpěvačku Mirku Miškechovou, s níž zazpíval tři písničky, a skupina Sto zvířat. Velkou roli ten den také hrálo avizované zatmění Měsíce, na které se přítomní diváci, a koneckonců i muzikanti evidentně těšili.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

S Xindlem X vystoupila slovenská zpěvačka Mirka Miškechová.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Na festivalu se představila i skupina Mirai.

Mraky v pátek večer ale byly nad šternberským hradem poněkud husté, a tak si ti, kteří byli na festivalu, museli na nezapomenutelný pohled na oblohu chvíli počkat. Nakonec se dočkali, a to ve chvíli, kdy svůj veselý taneční set dokončila skupina Sto zvířat a v areálu se rozhostil klid, protože program prvního dne právě skončil.

V sobotu se na pódiu postupně v první půli programu představil Čechomor, který přivezl jako hosta zpěvačku Martinu Pártlovou, slovenská kapela Instinct, legendární zlínská formace Premier a pražská kapela Perutě, v jejímž čele stojí talentovaný Milan Peroutka mladší.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Skupina Premier na Šternberském kopci.

Večerní čas patřil setům skupiny Hodiny, slovenských IMT Smile, kteří zvolili program postavený především na hudebních schopnostech svých členů, kapely Arakain společně s Lucií Bílou, kdy došlo i metalově zabarvenou verzi hitu Láska je láska, a další legendy českého rocku, skupiny Argema, jež festival ve velkém stylu uzavřela.

Odpoledne splnila svůj úkol související s loučením se svobodou devatenáctiletá Tereza, která přímo na pódiu před zraky přítomných diváků potvrdila, že miluje svého přítele Vojtu a chce si ho vzít. To by ostatně měla na prahu září udělat, jak prozradila v zákulisí.

Šternberský kopec je festival, který se u nás již etabloval a patří k těm svou atmosférou velice příjemným. Letos jej navštívily asi čtyři tisíce diváků. Po oba dny stálo slunko buď přímo nad areálem, anebo bylo cudně schované za mrakem, nicméně teploty byly vysoké. V sobotu spadlo během několika minut zanedbatelné množství dešťových kapek.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám