Hlavní obsah

Deska Johna Coltrana čekala na vydání půl století. Dočkala se

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1963 nahrával legendární muzikant John Coltrane ve Van Gelder Studios se svým kvartetem desku, která nevyšla. Až teď se objevila pod titulem Both Directions at Once: The Lost Album.

Foto: Universal Music

Album Both Directions at Once: The Lost Album

Článek

Coltrane tehdy hrál v kvartetu, které tvořili ještě McCoy Tyner, Jimmy Garrison a Elvin Jones. Jejich nahrávka se dostává na pulty obchodů po 55 letech. Deska je k dispozici jak v běžné, tak i v luxusní verzi, jako CD i LP. Má čtrnáct tracků.

„Mimo jiné obsahuje dva nikdy neslyšené originály Untitled Original 11383 a Untitled Original 11386, ve kterých Coltrane hraje na sopránový saxofon. První z nich navíc obsahuje relativní raritu, kterou je Garrisonovo kontrabasové sólo. Na albu se dále objevuje skladba One Up, One Down, která zachycuje unikátní výměnu mezi Jonesem a Coltranem, slavná skladba Impressions ve verzi bez klavíru nebo dvě různé verze v roce 1965 vydané skladby Nature Boy,“ popsala podrobnosti Štěpánka Batíková z Universal Music ČR.

„Coltrane zde mění nástroje a staré dobře známé techniky mísí s těmi novými a experimentálními. Deska je důležitým doplněním Coltranova hudebního katalogu a představuje jeden z nejdůležitějších jazzových objevů současnosti,“ dodala.

„Je to jako najít další místnost ve Velké pyramidě v Gíze,” nechal se slyšet americký jazzman Sonny Rollins.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám