Hlavní obsah

Zemřela herečka Emma Černá

Aktualizováno

Ve věku 81 let zemřela divadelní a filmová herečka Emma Černá. Hlavní roli ztvárnila ve filmu Adelheid od Františka Vláčila, role měla i ve filmech Skalpel, prosím či v Samotářích, zahrála si i v oscarovém Koljovi. Dlouhou dobu působila v Divadle Komedie, její poslední scénou pak bylo Divadlo v Dlouhé. Černá zemřela v pondělí v Praze. O úmrtí informoval její bratr Miloš Černý.

Emma Černá ve filmu Samotáři

 
Článek

Diváci si mohou Černou pamatovat například také jako učitelku Vlastu ze snímku Setkání v červenci či učitelku Kubátovou ze snímku Dobří holubi se vracejí. Pozdější role zahrnovaly například primářku Zitu z filmu Báječná léta pod psa nebo matku Roberta – ženu upoutanou na nemocniční lůžko – ve snímku Samotáři. Mnoha lidem se do paměti vryla i jako asistentka Hladká ve filmu Skalpel, prosím.

Emma Černá v roli lékařky ve snímku Skalpel, prosím (1985)

Její první velkou rolí byl Adelheid, komorní psychologické drama reflektující vysidlování Němců z pohraničí. Příslušník zahraničního odboje v Británii v podání Petra Čepka je pověřen správou majetku bývalého německého továrníka v pohraničním městečku. Postupně se sblíží s jeho dcerou Adelheid (Černá). Krátký vztah je ale vztahem dvou lidí, kteří si nikdy nemohou rozumět.

Foto: ČTK

Emma Černá

Černá vystudovala DAMU, poté krátce působila v Divadle Na zábradlí, odkud odešla na dlouhé roky do Mostu. Po návratu do Prahy byla členkou Divadla S. K. Neumanna, později hostovala například v Divadle Komedie i v Národním divadle. Vyučovala na Vyšší odborné škole herecké v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám