Hlavní obsah

GLOSA: Bacha na muzikál. Může vás změnit v gaye, varují Maďaři

Novinky, Stanislav Dvořák

Světová média si povšimla maďarské kauzy, která jako by vypadla z kultovní komedie Brüno. Dělá opravdu muzikál z lidí homosexuály? Maďarský list Magyar Idök má jasno.

Foto: Profimedia.cz

Billy Elliot (foto z britské verze muzikálu)

Článek

V deníku Magyar Idök, který hlásá názory blízké maďarské vládě, se objevil komentář, že divadelní představení Billy Elliot by mohlo svádět mládež k homosexuálním hrátkám a propaguje deviantní způsob života.

Následně podle mluvčího budapešťské opery skutečně poklesl zájem o lístky. Muzikál ale nebude zrušen, jen se škrtlo 15 představení. Zájemci se tedy nemusí bát, Billy Elliot zůstává na programu i v následující sezóně.

Maďarský článek způsobil slušný poprask, povšimla si ho německá agentura DPA nebo americký filmový server The Wrap. Ovšem Amerika má v tomto směru pořádnou hroudu másla na hlavě. Vlivné, většinou církevní organizace se za velkou louží vždy snažily škodit jistým hudebním žánrům a skupinám a také  předělávat gaye na negaye.

Může za to Sinéad O'Connor 

Názor, že umění způsobuje homosexualitu, rozhodně není nový. Britský komik Sacha Baron Cohen natočil asi nejlepší parodii na téma „převracečů gayů“ ve filmu Brüno. Hlavní hrdina filmu, rakouský módesman, se v Americe setká s mužem, který mu radí, jak už nebýt gayem. A padnou jména, kterým je třeba se vyhnout. Neposlouchat třeba Village People a Sinéad O'Connor je prý úplný základ. Ale nabízejí se i další jména - určitá podezření vyvolávají Prince, Earth Wind and Fire, Queen, Kiss. A nakonec i naši domácí umělci.

Maďarský článek v celé své nesmyslnosti přece jen naznačuje jednu inspirující myšlenku. Billyho Elliota nechme stranou, ale kdyby takový komentář z Pešti dokázal vymazat ze světa některé naše pražské muzikály, světu kultury by to spíš prospělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám