Hlavní obsah

Feministické pohádky, které kašlou na prince

Právo, Lucie Zelinková

V zahraničí se kniha Good Night Stories for Rebel Girls stala bestsellerem a fenoménem. Nyní vyšlo dílo Eleny Favilliové a Francescy Cavallové v českém překladu Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky (Albatros, 224 strany, překlad Alžběta Franková, 369 Kč). Obsahuje stovku příběhů významných žen na ploše celé historie lidstva.

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky

Článek

V běžných pohádkách se dívky dočtou, že hledání životního štěstí vede jedinou cestou, a to prostřednictvím nalezení správného prince. Favilliová a Cavallová ale pochopily, že doba pokročila, dívky už možná netouží jen po princovi a je dobré probouzet v nich odhodlání k tomu, aby samy něco dokázaly.

Jejich kniha přináší životní příběhy významných žen zkrácené na jednu stranu, doplněné ilustracemi, přičemž za každou jednou ilustrací stojí jiný autor. Hrdinky knihy jsou ze všech oblastí a na první pohled je spojuje odvaha, odhodlanost, statečnost a mnohdy boj s předsudky a odsudky, s nedůvěrou ostatních.

Známá jména jako Yoko Ono, Kleopatra či Marie Curieová střídají téměř neznámá. Dočteme se o pirátkách, jejichž morální motivace je možná trochu na pováženou, či o mladé dívce ze současnosti, která překonala dlouholetý strach z vody a sama na plachetnici obeplula celý svět.

Favilliová a Cavallová odvedly úctyhodnou práci, jejich kniha, byť primárně pro děti, potěší i dospělé čtenáře. V zahraničí jim už vyšel druhý díl.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám