Hlavní obsah

RECENZE: Ve světě Marka Ztraceného jsou upřímnost i balancování

Právo, Jaroslav Špulák

Marek Ztracený si pro vydání nového alba Vlastní svět vybudoval v posledních letech dobrou pozici. Soustředil se na skládání melodicky výrazných písní, k čemuž mu pomohl jeho autorský talent, a vydal singly, které uspěly (Vlastní svět a Léto 95). Ty pak zařadil na začátek nové desky Vlastní svět a dal jí tak zcela přesvědčivý start.

Foto: Supraphon

Marek Ztracený vydal hitové album.

Článek

Podotkl tak důrazně, že umí napsat skladby s parametry českých rádiových hitů. A co víc, po zbytek alba tuto schopnost většinou potvrzuje. Díky tomu vznikla příjemná hudební kolekce na léto, která je plná písniček, jež zůstanou v hlavě a dávají posluchačům touhu se k nim znovu vracet.

Je to v podstatě jakýsi soundtrack pro velký letní příběh, který je romantický, rozpustilý, a na konci je návrat domů a vzpomínky z ranku krásných.

Ztracený je v sérii skladeb na desce hudebně přímočařejší než v minulosti. Bez okolků jde hned od začátku po zřetelné melodii, jako interpret s lehce nakřáplým hlasem je pak schopen dát jim příjemnou náladu, která sotva někoho urazí.

Foto: Supraphon

Nová alba

Pravda, písnička Dvě láhve vína má ve srovnání s ostatními trochu laciný text (rým „Netušíte, jak se člověk stydí, když ho alkohol znásilní“ je bezradný), skladba O lži postrádá větší nadhled ve sdělení závažné skutečnosti provázející dnešní svět a závěrečná Píseň rodičům zase balancuje na hranici upřímného vyznání a kýče, což se stává v písničkách, které jsou veskrze upřímné. I tyto nicméně do mozaiky nového alba Ztraceného patří, bez nich by bylo neúplné.

Album Vlastní svět je atmosférou velice přátelské. Marek Ztracený na něm nastavuje dlaně, bere do nich dlaně svých posluchačů a vkládá je obratem do dlaní jiných. Ostatně, v tomto jeho světě zbylo místo i na vzkazy fanoušků, které zdobí booklet alba. Jsou pozitivní a upřímné. Stejně jako nové album Marka Ztraceného.

Marek Ztracený: Vlastní svět
Supraphon, 39:02

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám