Hlavní obsah

Van Goghův obraz se vydražil za více než 180 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Obraz Ženy opravující sítě v dunách byl v pondělí v pařížské aukční síni Artcurial vydražen za více než sedm miliónů eur (přes 180 miliónů korun). Šlo o první dražbu van Goghova obrazu po více než 20 letech ve Francii. Nizozemský malíř v zemi strávil významnou část svého života.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ženy opravující sítě v dunách.

Článek

Dílo mladého van Gogha z roku 1882 získal americký sběratel za 7 065 000 eur, přičemž jeho hodnota byla odhadována na tři až pět miliónů eur, uvedla aukční síň. Na mezinárodním trhu se podle ní každý rok objeví pouze dvě až tři van Goghova díla.

Vydražený obraz znázorňuje venkovanku pracující na poli pod zamračenou oblohou. Malíře inspirovala krajina v okolí Haagu.

Nejdražším van Goghovým obrazem je už téměř tři dekády Portrét doktora Gacheta, který se v květnu 1990 v newyorské aukční síni Christie’s vydražil za 82,5 miliónu dolarů. V poslední době se za nejvíce peněz prodal od van Gogha obraz Laboureur dans un champ, zobrazující oráče na poli. Ten získal zájemce na loňské listopadové aukci v New Yorku za 81,3 miliónu dolarů.

Absolutní aukční prvenství drží obraz Leonarda da Vinciho Salvator Mundi (Spasitel světa), který se loni v listopadu v New Yorku prodal za 450,3 miliónu dolarů (téměř deset miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám