Hlavní obsah

Skupina Ponk zpívá v novém klipu o farářově samotě

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Ponk z Brna přichází po více než třech letech od vydání debutového alba Postfolklor s videoklipem k nové písni Farář. Je předzvěstí očekávaného druhého alba s názvem Diedina, které vyjde v létě.

Klip k písni FarářVideo: archív skupiny Ponk

 
Článek

„Diedina je takový vnitřní výlet na ideální venkov-dědinu, kde jednotlivé skladby popisují typické jevy a postavy s dědinou spojené. Farář vznikl jako poslední píseň a vnitřně jsme cítili, že právě tím se celé album tematicky uzavřelo,“ přibližuje koncepci nové desky houslista a zpěvák Michal Krystýnek.

„Rozhodli jsme se postupně odpoutat od lidových textů a při té příležitosti jsem si vybavil fenomén vesnického faráře, který ač stále obklopen lidmi, je vlastně na všechno podstatné sám. Navíc mi toto téma silně zarezonovalo s postavou zapomenutého italského skladatele J. B. Alouisiho, působícího v sedmnáctém století v Mikulově právě jako farář,“ dodává cimbalista Eduard Tomaštík:

V režii Lukáše Masnera se i díky tomu kapela rozhodla klip natočit v prostorách mikulovského proboštství, kam se běžný návštěvník města jen tak nedostane.

Brněnské trio Ponk na sebe upozornilo v dubnu 2015 vydáním debutu Postfolklor, na kterém koncepčně zpracovalo téma násilné smrti v lidovém prostředí. Album získalo žánrovou cenu Anděl a Ponk byl vybrán jako český zástupce na největší světový festival world music WOMEX konaný ve španělském Santiagu de Compostela.

Skupina koncertuje doma i v zahraničí a její písně znějí z rádií v Německu, Francii, USA nebo Austrálii. Britské rádio BBC skupině věnovalo dokonce vlastní profil.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám