Hlavní obsah

Festival Mezi ploty nabídl skvělou hudbu i divadlo

Právo, Radim Vaculík

Nabitý hudební, ale také divadelní program nabídl během obou víkendových dnů již 26. ročník festivalu Mezi ploty, který se tradičně konal ve velkém areálu bohnické psychiatrické nemocnice. Podle pořadatelů na něj dorazilo na dvacet tisíc diváků.

Foto: Petr Horník, Právo

V Bohnicích bylo rušno.

Článek

Akce přinesla průřez snad všemi žánry od kapel s velkou základnou fanoušků přes alternativní scénu až po pop, hip hop, taneční hudbu, punk či world music. Hlavními hvězdami na hudební scéně Central Park byli Xindl X, Tomáš Klus, Slza, Prago Union, P.H, N.O.H.A., No Name či Vojtěch Dyk se svým B-Side Bandem. Nevynechali ani tradiční účastníci, skupiny Sto zvířat či Mňága a Žďorp, která hrála už na prvním ročníku tohoto multikulturního festivalu v roce 1992.

Na čtrnácti festivalových scénách se představilo na 120 kapel, interpretů a divadelních souborů. Mezi těmi byl u fanoušků bohnického divadla Za plotem největší zájem o Divadlo Bolka Polívky, Studio Ypsilon, divadlo Ponec, divadelně-hudební uskupení Kašpárek v rohlíku a také objev posledních let, uskupení Vosto5.

„Naše společnost je dnes tak schizofrenní, že se snad může sjednotit jedině v parku psychiatrické nemocnice, na festivalu Mezi ploty. Proto do Bohnic zveme všechny, kteří pořád vyznávají normální lidské hodnoty, jako jsou tolerance, přátelství a zájem o druhé lidi,“ uvedl k tomu s nadsázkou ředitel projektu Mezi ploty Robert Kozler.

Kurz hypnózy i chůze po střepech

Hudební a divadelní program doprovodila i spousta tvůrčích dílen a soutěží, bezpočet workshopů, kurz hypnózy, a dokonce chůze po střepech či žhavém uhlí. Návštěvníci se mohli seznámit i se stánky a prezentacemi různých neziskových organizací anebo i debatovat s psychology.

Velkému zájmu se pak těšila Rodinná zóna se spoustou akcí pro děti, která nabídla zábavu od koncertů přes divadla včetně těch loutkových, soutěže, humorné scénky až po stand up comedy i různé hry.

Samotný festival Mezi ploty má především za cíl tyto pomyslné ploty přestřihnout a spojit svět „normálních zdravých“ lidí s těmi, kteří se z různých důvodů ocitli na druhé straně nemocničních mříží anebo je celý život provází nějaké postižení. Ostatně v celém areálu mohl návštěvník často potkat řadu lidí na vozíku, kteří se bavili stejně jako všichni kolem.

A ani příliš nevadilo, že celý víkend provázelo až tropické vedro. Žízeň bylo možné sice zahnat pouze nealkoholickými nápoji, ale to také nedělalo příchozím žádný větší problém. Festival Mezi ploty je v tomto nealkoholickém pojetí unikátní. Kde jinde by člověk mohl vidět zhruba patnáct tisíc naprosto střízlivých lidí na jednom místě.

Jedinou kaňkou na jinak povedeném festivalu byla znovu dopravní obslužnost, tedy problém se dopravit do areálu a zpět domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám