Hlavní obsah

Velorex z Vrchní, prchni i razítko z Ostře sledovaných vlaků. Výstava nabízí předměty ze slavných filmů

Novinky, kl, kk, emi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velorex z filmu Vrchní, prchni, paruky z filmu Až přijde kocour i připomínku dalších desítek československých filmů z období od 60. do 90. let nabízí výstava Retro biják, která se od středy koná v pražské Galerii Tančící dům. Ještě před oficiálním začátkem měl možnost si čtyři výstavní patra, v nichž je okolo 200 originálních kostýmů a rekvizit, projít i štáb Novinek.

Slavný velorex z Vrchní prchni nebo originál uniforma z Ostře sledovaných vlaků. Retro biják připomíná zlatou éru československého filmuVideo: Novinky

 
Článek

Retro biják se věnuje filmům, ale i televizním pohádkám či seriálům. Lidé tu tak narazí třeba na připomínku Starců na Chmelu, Rozmarného léta nebo snímku Kdo chce zabít Jesii?, ale i na pohádku Tři veteráni či dětské seriály Arabela a Návštěvníci.

Výběr snímků vycházel podle tvůrců výstavy z hlasování, kterého se účastnilo více než 400 tisíc lidí.

„Výstavu jsme připravovali déle než dva roky. V posledním roce filmoví odborníci vyhledávali ztracené kostýmy ve fundusech Barrandovských ateliérů. Díky tomu jsme znovu postavili celé scény legendárních československých filmů a seriálů a objevily se nové souvislosti a zákulisní informace týkající se oblíbených snímků,“ láká na výstavu ředitel Galerie Tančící dům Robert Vůjtek.

Foto: Novinky

Originální uniforma výpravčího, kterého ztvárnil Václav Neckář ve filmu Ostře sledované vlaky, s razítkem.

Na výstavě jsou k vidění filmové kostýmy i řada ikonických rekvizit, jako je například velorex z filmu Vrchní, prchni nebo razítko z Ostře sledovaných vlaků, jímž se mohou návštěvníci také sami označkovat.

Mezi vystavovanými předměty se objeví i například historicky první selfie tyč, kterou požívala Iva Janžurová jako Betsy ve filmu Zabil jsem Einsteina, pánové!. Výstava nabízí i ilustrace Adolfa Borna či Káji Saudka, které se objevily ve filmech.

Foto: Novinky

Retro výstava

„Patra nemají koncepci jako takovou, protože titulů je strašně moc a nedalo se to seřadit, ale je tady jedno patro věnované dětem, další patro je věnované spíše takové temné nebo těžší tvorbě - to znamená pan režisér Herz nebo třeba i normalizační seriály. Ta ostatní patra jsou promíchaná, jsou to takové mixy: komedie, veselohry, různé inscenace, ale i seriály,” popisuje kurátorka výstavy Jana Sommerová.

Foto: Novinky

Originální paruky z filmu Až přijde kocour jsou nejstarší kousky výstavy.

Výstava připomíná filmy z období od 60. do 90. let, celkem šest desítek titulů.

„Nejstarší titul tady je Až přijde kocour z roku 1964, z něhož tu máme čtyři barevné paruky. Dále tu jsou ty, co máme všichni rádi: Rozmarné léto, Postřižiny a z těch novějších Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, S tebou mě baví svět, Trhák či Hoří, má panenko,“ dodává Sommerová.

Výstava je otevřená denně až do 14. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám