Hlavní obsah

RECENZE: Deadpool 2. Hlášky a utrhané končetiny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akční komedie Deadpool se dočkala druhého dílu, který by neměl fanoušky zklamat. Zábavy je tam spousty, i když míra násilí už začíná být samoúčelná a odpuzující.

Deadpool 2 trailerVideo: Cinemart

 
Článek

Deadpool (Ryan Reynolds) po ztrátě milované bytosti touží po smrti a občas si zajde pro drogy, které má schované u slepé babičky. Bude se ale muset vzchopit, protože na světě vznikají další hromady problémů. Tak například vzteklé tlusté dítě, které má superschopnost související s ohněm, chce zabít pár chlapíků z ústavu, kde ho možná zneužívali. Deadpool přijede se svými kamarády pomoci, ale kvůli své prostořekosti krizi ještě víc rozdmýchá a skončí v kriminále.

A bude ještě hůř. Někdo totiž vypustil do světa Juggernauta a ten jednoduše likviduje všechno - není čas ptát se, kdo je kdo.

Foto: Cinemart

Domino je jednou z méně známých postav, která si ale rychle získává sympatie.

Těžko říct, jestli je Deadpool ještě komiksový film, nebo si jen dělá z veledůležitých obrázkových superhrdinů srandu. Každopádně je to invenční, legrační, úchylné, jenže místy se bohužel humor dostává až do oblasti infantility. Nebo hravosti? Možná je hravost a infantilita stejná věc viděná z různých úhlů.

Akce a krve je tu rozhodně moc, strašlivě moc. Rvačky se podobají jedna druhé, až se člověk ptá, jestli to všechno bylo nutné. Scenáristé Deadpoola 2 přehustili odkazy na komiksy, ale i na romantické filmy, pop-music atd. Vtipy maskovaný úchyl doslova chrlí ďábelským tempem, tento nezastavitelný žvanil dokáže ztrapnit vše, co je svaté oddaným uctívačům pop kultury. A samozřejmě hojně užívá zcizovací efekt, v replikách obrácených přímo na kameru se rád sebeironicky mrská.

Nejde sice o žádnou velkou kulturu, ale dokud si „hrdina” utahuje z konvencí, z kýčovitosti Hollywoodu a z popu, svou existenci na velkém plátně ospravedlňuje. A nakonec má ještě jednu kladnou vlastnost - 90 % filmu dává smysl a rozesměje, i když nepatříte k maniakálním fanouškům komiksu. Takže mainstream v tom lepším smyslu slova.

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám