Hlavní obsah

Do Prahy se vrací jazzový pianista Mehldau se svým triem

Praha

Pianista Brad Mehldau vystoupí tuto neděli se svým triem v pražském divadle Hybernia. Mehldau patří k nejvýraznějším jazzovým osobnostem posledního čtvrtstoletí, které výrazně posunuly vývoj žánru, a to jak v pojetí improvizace, tak v nadžánrovém přístupu k hudebnímu materiálu.

Foto: Michael Wilson/Prague Music Performance

Brad Mehldau Trio

Článek

Mehldau na svá alba běžně zařazoval vlastní úpravy rockových a popových písní, na album Live In Tokyo zařadil vedle citlivých úprav jazzových standardů od Theolonia Monka, Cole Portera a George Gershwina i dvacetiminutovou verzi skladby Paranoid Android od skupiny Radiohead. Hrál i Black Hole Sun od Soundgarden či písně Beatles, Nirvany a Nicka Drakea nebo šansoniéra Lea Ferrého.

Cizí mu však není ani svět vážné hudby, natočil album se sopranistkou Renée Flemingovou a u nás se představil s Anne Sofií von Otter.

Mehldau vyšel z komorního jazzu, který staví na akustickém zvuku, a právě hra v triu je pro něj základem. V Praze ho doprovodí dlouholetí spoluhráči kontrabasista Larry Grenadier a bubeník Jeff Ballard, s nimiž natočil sérii pěti nahrávek Art Of Trio.

Během své kariéry hrál také s Patem Methenym a Joshuou Redmanem a na objevil se na nahrávkách Wayne Shortera a Johna Scofielda.

O jeho významu svědčí, že se jeho hudba objevila i ve filmech Eyes Wide Shut Stanleyho Kubricka a Million Dollar Hotel Wima Wenderse.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám