Hlavní obsah

Mementa i vyznání básníka Ždichynce

Právo, František Cinger

„Lidské tělo je křehký vak naplněný vodou, proč je raději na souši?“ ptá se Bohumil Ždichynec v nové sbírce básní, esejů i maxim Hranatej svět (Aesculapus, 175 stran, 186 Kč). V pondělí v pražské poetické galerii Art Space ji uvedli do života recitátoři Radka Tesárková a Vojtěch Hájek za hudebního doprovodu a zpěvu Jiřího Šámala, doprovázejícího je i sebe na švýcarský perkusní hudební nástroj hang drum.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohumil Ždichynec při křtu knihy.

Článek

Během večera, který připomenul Ždichyncovy básnické začátky v pražském Divadle Viola díky Vladimíru Justlovi a Miroslavu Kováříkovi, zazněly verše a mementa i z předcházející sbírky Hamlet v tekuté době. Široké rozkročení básníkovy duše od dob prehistorických přes varování z časů francouzské revoluce, vzpoury v boce Kotorské, dávných i blízkých okamžiků naděje mu umožňuje zamyslet se nad smyslem bytí. Smutné je poznání, že člověk, tento největší predátor, má jen jednoho nepřítele – sebe.

Foto: Aesculapus

Obal knižní novinky.

Ve verších i fejetonech se opakovaně projevuje Ždichyncova fascinace kubismem. Ozvěny myšlenek Seiferta, Holana, Jefferse a dalších osobností ho vedou k přesvědčení, že člověk by měl v sobě rozvíjet to lepší. Přesto se nemůže vyvarovat stenů vydávaných po využívání nejmodernějších technologií.

Varuje před důsledky toho, že se člověk stal součástí spotřebitelského řetězce. Nechce, aby v další touze po poznání dehumanizoval svět. Vnitřním přesvědčením mu je myšlenka Immanuela Kanta ...hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně a vyznání umělce, lékaře a filozofa Alberta Schweitzera o tom, co je nejdůležitější: úcta k životu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám