Hlavní obsah

Zapomenutý Tolkienův Pád Gondolinu vyjde knižně

Novinky, Stanislav Dvořák

Z díla zesnulého JRR Tolkiena ještě stále nebylo zveřejněno úplně vše. Po příběhu Beren a Lúthien se dočká samostatného knižního vydání Pád Gondolinu.

Foto: Harper Collins

Z knihy Pád Gondolinu

Článek

Pád Gondolinu se odehrává ve stejném fiktivním světě jako Pán prstenů a autor ho napsal ještě před dokončením Hobita a Pána prstenů. Vypráví o elfském městě, které vyplení temný Morgoth.

Pán Gondolinu připravuje k vydání Tolkienův syn Christopher Tolkien, i když ještě nedávno tvrdil, že Beren a Lúthien je poslední edicí z textů jeho otce. Ten jednou prohlásil, že syn je jeho ”hlavní kritik i spolupracovník“. Editoval také vydání Silmarillionu.

Nadšený tolkienolog Shaun Gunner sdělil médiím, že „se nikdy neodvážili snít o tom, že tohle vyjde.“

„Pád Gondolinu je pro mnohé členy tolkienovské komunity něco jako svatý grál tolkienových textů. Jeden ze tří velkých příběhů vedle Húrinových dětí a Beren a Lúthien.”

Knihu ilustroval Alan Lee a vyjít by měla (v angličtině) 30. srpna.

Foto: Harper Collins

Beren and Lúthien

V roce 2017 fanoušci fantasy netrpělivě čekali v knihkupectvích na knihu Beren a Lúthien. Jedná se o ranou verzi textu, který se později stal částí Silmarillionu. Odborník na Tolkiena John Garth, autor knihy Tolkien And The Great War, uvedl, že spisovatel potřeboval psaní jako prostředek k odehnání  hrůz, které zažil na Sommě. Když se vrátil ze zákopů, trpěl tzv. zákopovou horečkou a strávil zimu rekonvalescencí.

„Ztratil na Sommě dva své nejlepší přátele a musel být uvnitř úplně zničený, stejně tak i fyzicky,“ domnívá se Garth.

Jména Beren a Lúthien jsou napsána i na hrobě J. R. R. Tolkiena a jeho manželky v Oxfordu. Jde o jména dvou milenců, smrtelného člověka a elfa. Christopher Tolkien nechal text v původní formě a také ukazuje, jak byl později změněn do knihy Silmarillion.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám