Hlavní obsah

Filmové Finále uvede šest premiér. Bude se vzpomínat i na Miroslava Horníčka

Právo, kul, míš

Šest premiér či předpremiér českých a slovenských filmů nabídne návštěvníkům 31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který se uskuteční v západočeské metropoli od 19. do 24. dubna.

Foto: archív Finále Plzeň

Miroslav Horníček bude na festivalu připomenut.

Článek

Premiéru bude mít režijní debut Ondřeje Havelky Hastrman, dokumentární film Bohu žel Saši Dlouhého, slovenský výpravný životopisný film Dubček – krátké jaro, dlouhá zima nebo historický snímek Zdeňka Jiráského Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře. Předpremiéra čeká i televizní film Davida Ondříčka Dukla 61 či dokudrama Jana Geberta Až přijde válka, které se s úspěchem představilo už na letošním Berlinale.

Programová sekce České stopy v mezinárodních koprodukcích nabídne například projekt z Rakouska (Doma je tady), Lotyšska a Finska (Sibiřský deník) i Indie (Jak Harry potkal Sejal). Vyvrcholením festivalu bude udílení cen Zlatý ledňáček domácí tvorbě.

Vůbec poprvé budou oceněny i studentské filmy do 40 minut. Vítězové, o nichž rozhodnou čtyři poroty zahraničních odborníků, dostanou kromě skleněných cen také finanční odměnu a vítěz studentské sekce obdrží věcné plnění v hodnotě 100 tisíc Kč. Za návštěvu bude jistě stát vzpomínka na nedožité sté narozeniny Miroslava Horníčka. Diváci v Plzeňském Prazdroji uvidí historicky první interaktivní filmový projekt Kinoautomat: Člověk a jeho dům, který okouzlil světovou výstavu Expo 1967 v Montrealu.

„Novinkou bude němá filmová klasika pod širým nebem s živým hudebním doprovodem,“ říká programový ředitel Peter Badač. „Mimořádný film Gustava Machatého Erotikon doprovodí DJ Bartesky s mixem elektra a swingu a Tuzex Christ zahraje k velkofilmu Svatý Václav z roku 1929, který byl nejvýpravnější filmovou podívanou své doby. Ve snímku, jehož vznik inicioval T. G. Masaryk k tisícímu výročí smrti svatého Václava, se objevily stovky statistů i největší filmové stavby v Evropě dvacátých let.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám