Hlavní obsah

Zemřel spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler

• Aktualizováno

Ve věku 89 zemřel v sobotu spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler. O úmrtí autora desítek knih, filmových i televizních scénářů informovala v neděli jeho rodina.

Zdeněk Mahler v dokumentu Osud talentu v Čechách z roku 1995Video: Česká televize

 
Článek

Mahler zemřel v sobotu v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Žádné další podrobnosti rodina nesdělila.

Úspěšný spisovatel a scénárista se narodil 7. prosince 1928. Po získání doktorátu na filozofické fakultě Univerzity Karlovy pracoval krátce v rozhlase a na ministerstvu školství a kultury.

V té době byl současně dramaturgem Laterny magiky a podílel se na její prezentaci při Expo 58 v Bruselu. Od roku 1960 měl svobodné povolání.

Foto: Archiv, Právo

Výtečný vypravěč, spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Hudební znalec, spisovatel a scénárista Zdeněk Mahler převzal 11. března v Praze Cenu Ladislava Fukse za celoživotní přínos české literatuře, kterou uděluje Akademie literatury české.

Knihy o významných osobnostech

Mahler také napsal řadu knih o významných osobnostech domácí i světové kultury, jakým byli Dvořák, Smetana, Mozart, Masaryk či Havlíček. Jako autor či spolupracovník je podepsán pod mnoha filmovými či televizními scénáři, mezi jinými Svatba jako řemen, Nebeští jezdci, Božská Ema, Den sedmý, osmá noc, Amadeus nebo Lidice.

Za trvalý přínos pro českou kulturu obdržel roku 2003 od ministra kultury medaili Artis Bohemiae Amicis a v roce 2011 Cenu Ladislava Fukse za celoživotní přínos české literatuře, kterou uděluje Akademie literatury české.

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Mahler na sníku z roku 2014

Foto: Nadace Konto Bariéry

Alexandra Aschermannová (uprostřed) s herečkou Simonou Stašovou a spisovatelem Zdeňkem Mahlerem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám