Hlavní obsah

Štyrského obraz Déšť se vydražil za 15,5 miliónu korun

Obraz Jindřicha Štyrského Déšť z roku 1927 se v sobotu v Obecním domě vydražil za 15,5 miliónu korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena byla o čtyři milióny korun nižší. Celkem se na dražbě aukční síně European Arts prodala umělecká díla téměř za 50 miliónů korun, řekl jménem pořadatelů Miloš Svoboda.

Foto: ČTK

Obraz Jindřicha Štýrského Déšť

Článek

Dosavadní Štyrského aukční rekord je obraz Utonulá, který se loni na podzim vydražil za 24,3 miliónu korun. Olej na plátně Déšť pochází z takzvaného artificielistického období, které Štyrský rozvíjel zejména v Paříži ve dvacátých letech minulého století společně s malířkou Toyen. "Obraz vyznačující se velmi provzdušněnou, odhmotněnou barevností, lehkostí, postihující zrakem dosud nespatřené barevné odstíny," charakterizovali dílo Déšť zástupci aukční společnosti.

Téměř za 2,3 miliónu korun se prodala kresba Františka Kupky Portrét ženy z počátku 20. století, vyvolávací cena byla 1,55 miliónu. Nového majitele získal na sobotní aukci také obraz Paní Kopistová se synem, jehož autorem je Vlaho Bukovac. Za olej z roku 1915 kupec zaplatil 3,1 miliónu korun, cena začínala na 2,5 miliónu.

Vzácný symbolistní olej Jaroslava Panušky z roku 1900 nazvaný Strašidlo se po napínavém souboji třech dražitelů v sále i na telefonu dostal z vyvolávací ceny 180 000 korun na více než půl miliónu korun, uvedl Svoboda.

Velký rozruch podle něj vzbudila i dražba šesti litografií od Jana Zrzavého z cyklu Album. Dohromady se vydražily za 961 000 korun, přičemž součet jejich vyvolávacích cen byl 150 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám