Hlavní obsah

Jaroslav Rudiš převzal v Lipsku literární cenu

Právo, František Cinger, Lipsko

Hned v první den Lipského knižního veletrhu, který od čtvrtka do neděle hostí na čtvrt miliónu autorů, nakladatelů, ilustrátorů, překladatelů i čtenářů všech generací, zaznamenala Česká republika úspěch. Sedmnáctou Cenu Německých literárních domů převzal Jaroslav Rudiš.

Foto: ČTK

Spisovatel Jaroslav Rudiš

Článek

Tato organizace sdružuje literární domy v Německu, Rakousku, Švýcarsku, ale i v Itálii nebo ve Skandinávii a věnuje se propagaci současné tvorby, diskusím o ní i veřejným čtením. Uznání je spojeno s částkou 15 tisíc eur (zhruba 375 tisíc Kč).

Porota ocenila, že Rudiš ve své tvorbě využívá ironie a smyslu pro každodenní obavy lidí, aby ukazoval společnost s pomocí osobitých typů, jež jsou často oběťmi tragikomických událostí. Vyzdvihla, že jeho knihy jsou cool, zároveň zábavné, kritické, politické, poetické, protiburžoazní, kontaktní a svůdné – zkrátka je to „literární rock ’n’ roll“.

„Z ceny mám samozřejmě velkou radost,“ řekl po slavnostním aktu Rudiš, který jako novinář spolupracoval s Právem. „Nejde jen o mé knihy, ta cena je i za zprostředkování literatury, za její prezentaci, za čtení, za hledání nových cest. Takže to je určitě i ocenění pro naši skupinu Kafka Band, která pracuje s texty Franze Kafky. V Německu často vystupujeme a nyní pracujeme na druhé desce. Bude inspirována jeho fragmentem Amerika a vyjde příští rok.“ Jako součást programu večera skupina Kafka Band samozřejmě vystoupila.

„Na veletrhu má premiéru knížka povídek Návštěva pana Horvátha; jde o texty, které jsem napsal německy. V němčině vzniká i můj nový román. Píšu dnes česky i německy a tahle dvojjazyčnost je pro mě důležitá. Patří prostě k historii české kotliny,“ dodal.

V roce 2019 bude ČR hostem veletrhu

Po Ceně společnosti Usedom, pojmenované podle ostrova na pomezí Německa a Polska, kterou Rudiš získal v roce 2014, jde o další uznání jeho tvorby i veřejného působení.

Dlouholetý ředitel veletrhu Oliver Zill, který se spolu s ministrem kultury Iljou Šmídem a dalšími představiteli města i země Sasko včera zúčastnil otevření našeho stánku, veřejně oznámil, že ČR bude hlavním hostem ročníku 2019.

„Vnímáme Českou republiku jako nám nejbližšího zahraničního partnera. Navíc s vědomím tradice přijímání české literatury. Naším cílem je představit především nové generace českých i německých spisovatelů,“ řekl po českém pozdravu: „Ahoj!“

Šmíd zase představil program Český rok, který od října 2018 do listopadu 2019 bude prezentovat českou kulturu v německojazyčné oblasti. Cílem je zintenzivnit česko-německé kulturní styky a obecně zvýšit povědomí o historii našich zemí.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám