Hlavní obsah

Zemřel dvorní fotograf Městského divadla v Brně Josef „Jef” Kratochvíl

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Do fotografického nebe odešel v neděli významný divadelní a umělecký fotograf Josef Kratochvíl, kterého znal kumštýřský svět pod pseudonymem Jef. Ač bojoval do posledních chvil, přemohla ho po několika měsících zákeřná choroba v necelých pětasedmdesáti letech.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zřejmě nejslavnější Jefovou fotkou je portrét klauna herce a fotografova kamaráda Bolka Polívky

Článek

Jef, původně vyučený soustružník, se narodil 30.července 1943. Přes řadu výhodných nabídek zůstal vždy věrný Brnu se mezi fotografickou elitu se vypracoval precizní prací, skvělými nápady a v neposlední řadě i řemeslnou poctivostí a důsledností.

Jeho studium začalo u profesora K. O. Hrubého, kde studovala řada významných fotografů jako František Maršálek, Rostislav Košťál, Petr Sikula a další.  V roce 1967 dostal cestovní pas a odjel do Německa. Po téměř sedmnácti letech tak mohl vidět svého otce, který před bolševiky emigroval a díky jeho kontaktům mohl Josef nastoupit jako fotograf do reklamního střediska firmy Kodak-Nagel.

Po návratu do Československa nastoupil díky vyhranému konkurzu na místo fotografa v podniku Oděvy Brno. V té době se v Brně zrodil nový fenomén: divadlo Husa na provázku. A Jef, který divadlo miloval, rád fotil herecké kamarády Boleslava Polívku, Miroslava Donutila, Jiřího Pechu, Dagmar Veškrnovou a mnoho dalších.

Právě jeho fotografie daly impulz k nedávno vydané výpravné publikaci Provázek.

Jeho dokonale vedený celoživotní archiv se už mnohokrát stal důležitým zdrojem i pro řadu životopisných publikací mnoha osobností ze světa kumštu.

K nejvýraznějším počinům patřily například umělecké cykly Dech brněnských ateliérů, kdy v letech 1980-85 fotografoval významné brněnské sochaře, skláře, řezbáře a další umělce a z artefaktů jejich dílen a svých fotografií stvořil mimořádné koláže. O tomto jeho počinu vznikla další publikace Za zrcadlem.

Posledních téměř 30 let byl dvorním fotografem Městského divadla v Brně, kde například jako jeden z prvních fotografů u nás začal vytvářet velkoplošné divadelní plakáty, které jsou už nyní zcela běžnou záležitostí všech významných scén. V Brně rovněž vedl divadelní časopis Dokořán.

Patřil rovněž mezi významné spolupracovníky deníku Právo. Za svoje celoživotní dílo mu byla udělena i Cena města Brna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám