Hlavní obsah

Berlinale ocenilo Jiřího Menzela

Právo, miš

Cenu Kamera Berlinale udělenou Jiřímu Menzelovi za českého režiséra převzal v pátek večer z rukou ředitele festivalu Dietera Kosslick rakouský herec Peter Simonischek. S Menzelem hrají hlavní role ve filmu Tlumočník Martina Šulíka, který uvedla prestižní festivalová sekce Panorama Special.

Foto: Bioscop

Režisér Jiří Menzel zvátrnil titulní roli ve filmu Tlumočník.

Článek

Ještě před touto projekcí byl promítnut sestřih záběrů z natáčení, v nichž Menzel o své roli a o práci na filmu mluvil.

Simonischek cenu Menzelovi, který se předání ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit, doveze do Prahy.

„Milý Jiří, připravil jsi pro nás mnoho hodin štěstí v kině, ať už jako režisér nebo herec. Kamera Berlinale, kterou ti dnes předáváme, je díkem za to a také díkem za tvůj vtip, tvou radost ze života a tvé umění balancovat na úzké hraně mezi smíchem a pláčem,” řekl v gratulaci ředitel Berlinale Dieter Kosslick.

Foto: Carstensen Jörg, ČTK

Cenu pro Jiřího Menzela na Berlinale převzal z rukou šéfa festivalu Dietera Kosslicka (vlevo) herec Peter Simonischek

Ještě se za vámi podívám, vzkázal Menzel z nemocnice

Menzel do Berlína z nemocnice vzkázal: „Berlinale mám rád, provází mě dlouhá léta životem. Uváděly se tady filmy, ve kterých jsem hrál, filmy, které jsem točil, byl jsem v mezinárodní porotě, přijel předat Zlatého medvěda Kenu Loachovi za celoživotní dílo.”

Menzel za významnou událost považuje rok 1990, kdy vyhrál jeho film Skřivánci na niti a nikdo podle něj tehdy nevěřil, že byl dvacet let v trezoru. „Potěšilo mě i ocenění filmu Obsluhoval jsem anglického krále cenou FIPRESCI. A jsem rád, že tady je promítán zatím poslední film, ve kterém jsem hrál – Tlumočník,” uvedl český režisér.

Litoval jen, že za ocenění Kamera Berlinale může poděkovat jen na dálku. „Ale věřím, že se za kamarády na Berlinale ještě někdy podívám,“ vyjádřil naději Menzel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám