Hlavní obsah

Filmy z Ji.hlavy míří do Bruselu

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmy z festivalu dokumentů Ji.hlava budou 5. až 11. března uvedeny v Bruselu. Chystají se také diskuse s umělci a přednáška polského režiséra Piotra Stasika, který si z Ji.hlavy odvezl cenu za nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy.

Foto: ČT

Český žurnál: Hranice práce odhaluje žalostné podmínky a platy na českých pracovištích.

Článek

„Pečlivě jsme vybrali 10 z 331 snímků uvedených na 21. MFDF Ji.hlava, protože právě tyto filmy dobře postihují pestrost a sílu dokumentární kinematografie. Ukazují výrazné osobnosti nastupující filmařské generace, které si v Turecku, Polsku, Libanonu, Česku či v Sýrii kladou často velmi podobné otázky a dokážou na ně odpovědět osobitě a odvážně,“ řekl ředitel festivalu Ji.hlava Marek Hovorka.

Přehlídku otevře dokument Český žurnál: Hranice práce přímo v Evropském parlamentu. Snímek zkoumá podmínky na pracovištích, které jsou obecně považovány za nejhorší v ČR - např. drůbežárna, třídírna odpadu či supermarket. Představí ho režisérka Apolena Rychlíková spolu s hlavní hrdinkou filmu Sašou Uhlovou.

Opera o Polsku je cestopisnou koláží a meditací o polské mentalitě, film Poslední v Aleppu režiséra Ferrase Fayada, nominovaný na Oscara, zachytil každodenní život ve válkou zničeném syrském městě a na příbuzné téma natočil francouzský režisér Eric Baudelaire snímek Také známý jako džihádista, který nabízí netypický pohled na radikalizaci mladého Francouze alžírského původu.

Odlehčenější je snímek Na hraně volnosti dvojice dánských režisérů, kteří ve svém dokumentu přibližují zálibu dnešní mladé generace v nejrůznějších nebezpečných „hrách“, jako je zdolávání výškových budov.

„V době, kdy o úspěchu médií rozhoduje rychlost, s jakou přináší informace, jsou dokumentaristé těmi, kteří mají možnost události déle pozorovat, přemýšlet o nich více do hloubky. A díky nim i diváci,“ dodal Hovorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám